maanantai 21. tammikuuta 2013

Räsymatto portaikkoon


Räsymatot portaikossa ovat ihastuttaneet vieraita - ja ihmetyttäneet; miten nämä on saatu tähän kiinni. Senpä takia ajattelin postata tästä oivalluksesta myös teille, jos joku teistä saa tästä vinkin portaiden sisustamiseen. Kaunistavat portaita, mutta myös lämmittävät varpaita ja suojaavat portaita kulumiselta. Esimerkiksi tämä meidän karvainen riiviö saa kynsillään portaissa paljon aikaan, kun ravaa niitä eestaas...


Kävin kaiken maailman mattoliikkeet läpi etsiessäni mattoja portaisiin, eikä oikein napannut; käytävä- ja porrasmatot, joita tarjosivat, olivat niin moderneja tähän taloon. Sitten KodinAnttilassa, kun olin sielläkin käynyt käytävämatot läpi, osui silmät näihin räsymattoihin. Mietin kaksi kertaa, soitin miehelle, ja päätin siinä samassa rytäkässä ostaa matot. Mikä voittaja-olo minulla olikaan, kun olin selättänyt modernit matot ja saanut nämä kaunokaiset!

Sitten etsimään porrasmattojen pidikkeitä. Entisessä asunnossani sellaiset oli, mutta miten vaikea niitä olikaan kaupoista löytää. K-raudassakaan eivät edes ymmärtäneet, mitä tarkoitin. Yhdestä mattoliikkeestä olisin ne saanut tilaamalla, mutta mikä hinta...?!

En maksanut, vaan kävelin rautakauppaan mieheni kanssa, enkä kysynyt keneltäkään myyjältä apua, koska eivät ilmeisesti ymmärtäneet, kuinka helposti toteutettavasta mekanismista oli kyse.

Ostettiin rautatankoa ja silmuruuveja. Mies sahasi tangot sopivan mittaisiksi ja sitten silmuruuvit portaisiin kiinni - ja se oli siinä. Tuli noin 75 % halvemmaksi kuin ne valmiit mekanismit, joita mattokaupoissa olisi ollut tarjolla.

Olen nähnyt, että jotkut laittavat matot silmuruuvien väliin. Minusta kauniimpi vaihtoehto oli pujottaa silmuruuvit räsymaton läpi, jolloin matto on leveämmin portaissa eikä rautaputki näy niin selvästi - ja leveämpiä (meillä 80 cm) mattoja on myös huomattavasti helpompi löytää kuin sellaisia kapeita versioita.

Tässä tämä tarina kaunis; toivottavasti oli jollekin hyötyä :)

Täällä Turussa paistaa aurinko aivan mahdottoman kauniisti. Kerran jo käytiin ulkona tytön kanssa apteekki- ja ruokakauppa-asioilla, minkä jälkeen äidille lupautui tilaisuus maalata kellarin holveja muutama tunti tytön nukkuessa vaunuissa. Nyt jos sitten syötäisiin vähn hernerokkaa, ja lähdettäisiin taas pian ulos koiraa kävelyttämään auringon paisteeseen :)

Niin ja täytyy tässä toivottaa vielä kaikki uudet lukijani tervetulleiksi!! Niin hienoa ja vielä ihanampaa on, kun jätätte kommentteja postauksiini - mistä tulikin mieleen, että olisi kohteliasta vastata jo niihin. Jos tyttö suo, teen sen pian hernekeiton äärellä :)

Aurinkoa myös teidän päivään!


27 kommenttia:

  1. Ennenvanhaan ne on juuri noin laitettukin. Meillä on vintinportaissa koukut just tuotavarten, tosin itse ei olla niitä käytetty kun vintti on remontoimaton :) Ja nätit on matot!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan on, ja jännä, etteivät tunne tätä mekanismia nykypäivänä juurikaan. Ja jos teillä on tosiaan sellaiset koukut siellä portaissa, älkää ihmeessä heittäkö pois ainakaan; niiden hinta oli hunajaa uutena! Eikä ne edes uutena ole niin söpöt kuin vanhana; vähän on sis ikävä niitä entisen kodin porraskoukkuja ;)

      Poista
  2. Tuo on huippu! Paljon hienompi kuin joku nykyaikainen mattopäällyste. 3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sopii paremmin ainakin näihin vanhempiin tölleihin :)

      Poista
  3. Ollapa vanha talo ja vanhat portaat, varmasti laittaisin maton just samalla lailla..! Kaunis portaikko kokonaisuudessaan.

    VastaaPoista
  4. Meillä on edessä portaikon uusiminen/kunnostus/maalaus parin vuoden sisällä, kun tehdään isompi remppa huusholliin. Olen etsinyt ratkaisua kestää niitä kellastuneita ja naarmuuntuneita portaita sen pari vuotta. Kaikki mahdolliset sisalmattovaihtoehdot on mietitty - pariksi vuodeksi niille tulisi ihan liian suuri hinta. Tätä täytyy harkita ihan tosissaan - räsymattoja siis katsastamaan Anttilaan - ja ehkä muuallekin;) Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
  5. Loistava idea! Ehkä ihaninta täällä blogimaailmassa on kaikenlaisten ideoiden jakaminen. Sellaisten mitkä ei ehkä itselle tulisi ensimmäiseksi mieleen. Ja kuinka mahtava lopputulos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä; täältä saa kivoja ideoita ja varsinkin tällaiset 'säästä rahaa ja tee silti kaunista' -jutut on parhaita :)

      Poista
  6. Kiitos vinkistä, täytyypä tallentaa se pään kovalevylle tulevaisuutta varten! Mietin tosi pitkään viime syksynä tuota, haeskelin joka puolelta ja törmäsin myös mattoliikkeen hurjahintaiseen versioon. Jäi lopulta matot laittamatta... No, toisaalta tykkään meidän turkoosinvärisistä portaista niin kovasti että en oikein niitä malttaisi peittääkään. Mutta kylmät ne kyllä on, joten ehkä ensi talveksi askarrellaan tuollaiset koukkuviritykset ja laitetaan matot. t. Melkein naapuri Portsasta :)

    VastaaPoista
  7. Tosi hyvä idea! Laittaisin maton meillekin mutta kun on sellaiset uudemmat portaat jotka ovat väleistä auki,juu nou :)Matto suojaisi portaita kulumiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu avoportaisiin voi olla vähän hurjemman näköinen vaihtoehto ;)

      Poista
  8. HELOU!
    Löysinpä kivan ja raikkaan blogin, jota jäin heti lukemaan! Mainiota111

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tosi kivaa, että tykkäsit ja liityit lukijaksi; olen niin mielissäni jokaisesta uudesta lukijasta - ja näistä kommenteistakin!!

      Poista
  9. Moikka! Hyvä vinkki, meilläkin voi vielä olla edessä, jos koirien tassut luistaa liikaa portaissa. Turussa näköjään asut myös, ja jos arvonnat kiinnostavat, niin tervetuloa osallistumaan Rakentaminen- ja sisustusmessujen lippupaketin arvontaan blogiini :)


    http://kalliorinne.blogspot.fi/2013/01/jaossa-2-lippupakettia-rakentaminen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mia vinkistä, ja nyt on arpa heitetty; saas nähdä, miten käy :)

      Poista
  10. Kiitos kovasti ilahduttavasta kommentista blogissani ja osallistumistesta arvontaan<3 Niin ihana blogi on sinullakin! Niin, että tässä taas lisää tätä blogistanian positiivisuutta!!!! :D
    Haleja ja hymyjä♥

    VastaaPoista
  11. Minäkin olen miettinyt mattoja meidän portaisiin. Meillä portaissa on jo valmiina jonkinlaiset koukut. En nyt "tältä istumalta" muista onko niitä tarpeeksi vai vain muutama jäänyt vahingossa. Koskaan en ole nähnyt miten matot niistä kiinnitetään. Kiitos selvennyksestä! Täytyypä harkita mattoja meidänkin portaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, kun olin näin monelle avuksi :) Ja vanhat koukut kannattaa tosiaan säilyttää, jos niitä vain on; mutta sen varmasti tekisit muutenkin ;)

      Poista
  12. Hei! Ihana blogi! Liityin lukijaksi ;)

    VastaaPoista
  13. Olipa mahtava että törmäsin blogiisi vahingossa kun etsin meille vastaavaan mattoratkaisuun vinkkiä! Millä teillä on maton yläpää kiinni?

    Heppu

    VastaaPoista
  14. No tämä oli kyllä hieno idea. Kun silmukkaruuvit kulkevat maton läpi, niin ne pysyy varmasti paikoillaan. Mäkin taidan lähteä tästä KodinAnttilaan!

    VastaaPoista
  15. Hei. löysin tämän keskustelun kun asia on minulle ajankohtainen nyt.. Kiitos hyvästä vinkistä ja tosiaan mattokaupan hinnoilla meidän eteiseen ( 7 porrasta ) olisi pidikkeille tullut hintaa 346 e
    laskin moneen kertaan tämän oikein laskimella ja en meinannut uskoa tätä. Huh huh .... Silmuruuveja ostamaan ja saan kauniin räsymaton portaikkooni.. Kiitos tosi paljon vihjeestä t.Hilkka

    VastaaPoista