keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Vanhat listat ja lattialankut esille eteisessä

Harmittaa vietävästi, etten muistanut kuvata eteistäni ennen remonttiin ryhtymistä. Mutta sanoin kuvattuna se oli varsin kauhea: todella likainen, lattioilla osin rikki mennyttä muovimattoa, levyseinät likaisen valkoiset ja panelit, listat sekä väliovi maalattu kuran värisellä vaaleanruskealla maalilla. Ei siis mikään miellyttävä sisääntulo kotiini.

Mutta kuten muuallakin asunnossani, maalilla ja alkuperäisen esiin tuomisella sai paljon aikaan! Tästä muutoksesta siis seuraavassa.

Vasemmalla oleva kuva on remontin aikainen. Muovimatto on jo revitty ja vanhat lattialankut hiottu sekä maalattu harmaaksi. Puhdistin kuumailmapuhaltimella kaikki vanhat listat maaleista ja maalasin nekin harmaalla, jolloin lista pääsevät hienosti oikeuksiinsa valkoista seinää vasten. Eron näkee hyvin ikkunaraameista ennen- ja jälkeen-kuvista!
Kylmäeteisen väri-maailma muuttui remontin myötä kuraisesta ruskeasta harmaa-valkoiseksi, jota piristävät punaiset ovet sekä mustat yksityiskohdat, kuten porrasmatto. Kattokruunu tuo luksusta eteiseen ja valaisee sitä huomattavasti paremmin kuin vanha kupuvalaisin teki.
Ikkunassa olevat vanhat koristetarrat vaurioituivat remontin aikana niin paljon, että ne piti lopulta repiä kaikki pois - mikä oli toisaalta hyvä: nyt eteinen on paljon valoisampi.
   
Sisäeteinen koki myös muutoksen, kun panelikatto, seinät ja lattia maalattiin samoin kuin kylmä eteinen. Sähköjohdot ja -laitteet piilotettiin katon rajassa suunnittelemaani koteloon, jota ei suinkaan peitelty vaan korostettiin: koteloa rakennettiin (tarpeettomasti) jokaiselle seinälle, korostettiin listoin ja lopuksi kotelo maalattiin vielä eri värillä kuin muu seinä. Valkoinen seinä sai vaalean harmaan sävyn, joka luo tilasta kotoisamman eivätkä pienet kuraroiskeet häiritse heti silmää.

 

Punaiseksi maalattu vanha puuovi toivottaa nyt itseni ja vieraat tervetulleeksi kotiini. Vaatii kieltämättä uskallusta valita oven väriksi punainen, mutta tässä tapauksessa se oli todella hyvä ratkaisu, kun jo ulko-ovi oli punainen ja muu eteisen värimaailma oikein kaipasi jotain piristystä rinnalleen! Ovessa roikkuu vuodenajan mukaan aina jokin koriste toivottavamassa tulijan tervetulleeksi. Kuva on otettu kesällä: lehmä muistuttamassa kesälaitumista...

Kuva sisäeteisen katosta: kotelointi kiertää katon rajan kauttaaltaan ja tummat listat sekä valkoinen kotelo harmaan seinän rinnalla korostavat rakennelmaa. Valaisimen löysin kesälomareissulta Puolangan rautakaupasta, josta muistaakseni myös toisen eteisen riippuvalaisin on. Liekö Puolangalla siis parempi valikoima kuin suurkaupungissa...? Täytyy kyllä myöntää, että lomareissuilla on enemmän aikaa koluta kauppoja - ja näin reissuilta jää myös muistoja.

Mitä eteiseni remontista voi ottaa opikseen?
  • Älä hävitä vanhaa. Jos et itse jaksa korjata vanhoja listoja uuteen uskoon, vie ne niitä tarvitseville (esim. vanhoja rakennustarvikkeita myyville tahoille). Jos näet vaivaa, saat hienoa jälkeä aikaan, rakennuksen tunnelma säilyy ajalleen tyypillisenä ja säästät myös rahaa. Etenkin vanhaa jäljittelevät listat ovat arvokkaita. Näitä leveitä ja kauniin koristeellisia listoja myy muuten mm. Johannnan kaihdin Turussa Eerikinkadulla, jos vanhan tyyliset listat kiinnostavat. Ovat erittäin hienoja!
  • Listojen ei tarvitse olla aina valkoiseksi maalattuja. Etenkin jos listat ovat koristeellisia ja seinät valkoiset, kannattaa miettiä listojen maalaamista eri värillä. Hyvä lähtökohta listojen värin valintaan voi olla myös lattian väri, kuten minun eteisessäni.
  • Kaiken maailman johdot ja sähkökotelot ovat rumia. Jos haluat piilottaa nämä rumuudet, kotelointi on yksi vaihtoehto. Kalliimpi vaihtoehto on repiä seinistä levytykset alat ja teettää sähkötyöt uudelleen niin, että johdot kulkevat seinien sisällä. Itse päädyin halvempaan vaihtoehtoon, mutta en missään nimessä tylsempään. Koteloinnin myötä eteiseen tuli hauska yksityiskohta; kotelointi listoineen on kuin kruunu huoneelle!
  • Lautalattian maalaus ei ole vaikeaa, mutta muista ettet voi kävellä lattialla maalaamisen jälkeen. Ja siksi muista ottaa tärpätit sinne, minne pääset kävelemään maalauksen jälkeen. Maalasin lattian itse helteisenä päivänä ja vaatteet vähenivät päältä sitä mukaa kuin operaatio eteni. Tapani mukaan pyyhin maalista sotkuisia käsiäni lopulta housujen sijasta reidelleni ja olin varsin harmaa työrupeaman lopuksi. Tuvan ovelle päästyäni huomasin tärpätin olevan eteisen komerossa, jonne en millään ilveellä enää pääsisi pilaamatta juuri maalaamaani lattiaa. Tilanne oli varsin koominen ja varmasti paras remonttimuisto tästä kodista! Ei auttanut muu kuin hyväksyä uusi väritys ja odottaa, että aika tekisi tehtävänsä ja saisin taas oman värini takaisin...
Näiden kuvien ottamisen jälkeen olen jo ehtinyt täydentää eteisen sisustusta toimivammaksi etenkin säilytysratkaisujen osalta ja remontoida nurkassa olevan komeron uuteen uskoon: niin, ettei haittaa, vaikka komeron ovi jäisi vahingossa joskus aukikin. Näistä jutuista kerron teille tarinan toisella kertaa. Nyt moikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti