perjantai 23. marraskuuta 2012

Onnellinen asukas Porstassa

 
Kun mieli on maassa tämän kaiken pimeyden keskellä, on hyvä yrittää muistuttaa itselleen, mitkä kaikki asiat ovat hyvin. Onnettomalta tuntuvana keskiviikkona päätin muistuttaa itseäni siitä, kuinka onnellinen olen siitä, missä saan asua.
 
Kävelin asuinalueeni Portsan katuja ja näpsin kuvia. Portsa on siis Turun keskustan kyljessä Kakolanmäen juurella sijaitseva puutalokaupunginosa. 1970-luvulla kaupungilla oli jo suunnitelmissa purkaa vanhat puutalot ja rakentaa kerrostaloja tilalle. Puutaloja ehdittiinkin hävittää kaupungin keskustan reunalta, mutta onneksi, ONNEKSI, Portsassa nousi asukkaiden toimesta vastarinta ja alueelle saatiin puutalot suojeleva asemakaava! Voi että olen kiitollinen tuolloin alueella asuville asukkaille!
 
Portsa on rakennettu aikoinaan työväelle; suurin osa asunnoista käsitti vain yhden hellahuoneen. Tämän jälkeen asuntoja on laajennettu asukkaiden toimesta kellareihin sekä ullakoille ja asuntoja on yhdistelty mahdollisuuksien mukaan. Osa asunnoista on vielä täysin alkuperäisessä kunnossa; esimerkiksi aikaisemman kotini naapuripappa asui hellahuoneessa, johon oli asennettu vessanpönttö entiseen komeroon, mutta lämmintä vettä, saati suihkua papalla ei ollut. Ja siellä hän eli tyytyväisenä siihen saakka, kunnes jalat eivät enää kantaneet ulos johtavissa rappusissa.
 
Asuinalueen arvostus on noussut merkittävästi 1970-luvulta, ja oma tuntumani on, että arvostus nousee vielä tulevinakin vuosina; niin ainutlaatuinen tämä asuinalue mielestäni on. Talojen julkisivuja on kunnostettu viime vuosina paljon, vaikka liian paljon näkyy vielä ränsistyneitäkin pintoja. Katuja peittävät pääosin mukulakivet. Puistossa on kesäisin kahluuallas lapsille. Alueella on pieni ruokakauppa, ihana sisustusliike sekä muutama käsitöihin erikoistunut liike. Viime kesänä kaupunki asensi katujen varsille uudet, alueen tyyliin hienosti sopivat katuvalaisimet. Taiteilijat ovat maalanneet sähkökaappeihin kivoja maalauksia. Monet taloyhtiöt ja asukkaat ovat panostaneet sisätilojen lisäksi myös ulkotiloihin; tällä hetkellä pihoilla näkyy hiekkalaatikoilla leluja, lyhtyjä, jouluvaloja ja ovilla roikkuu kauniita kransseja.
 
Vaikka nyt on harmaata ja tuhruista, ovat kuvat alueesta silti kauniita. Eikä siihen tarvita edes mestarivalokuvaajaa ;) Kuvaaja kuitenkin myöntää rajanneensa kuvista pois pienet ongelmakohdat, joista suurin lienee ajoneuvoliikenne alueen läpi kulkevalla Puutarhakadulla, muutamat töhryt muuten niin kauniiden talojen seinillä sekä muutamat harmaat elementtikerrostalot, jotka varjostavat alueen reunalla.
 
Onnellinen olen siitäkin, että Photobucketin avulla sain nämä kuvat teille jaetuksi. Toivon mukaan sinäkin löydät tästä päivästä jonkin onnensirpaleen; jaksetaan odottaa auringonpaistetta ja kevättä vielä muutamia kuukausia ja eletään nämä pimeät kuukaudet niin täysillä kuin vain pystytään, sillä arvokkaita ne ovat nämäkin päivät meidän elämän kaaressa! Eikö?
 


4 kommenttia:

 1. Vanhempani asuivat aiemmin Portsassa ja siellä tuli koiran kanssa käveltyä paljon. Aivan ihana paikka ja uskon myös, että alueen arvo nousee vielä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; jos muuten kiukuttaa lähteä ulos vesisateeseen koiran kanssa, ottaa tavoitteeksi katsella taloja sillä silmällä; ja tunnustan, että näin talvella on kiva tiirailla asuntojen sisällekin - niin ihania koteja täällä on ;)

   Poista
 2. Kauniita kuvia, valokuvaterapiaa linssin takaa ja kuvien kautta :)
  Eikö siellä aina välillä pala myös niitä vanhoja taloja? Toivotaan lisää arvostusta vanhalle ja inhimilliselle arkkitehtuurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä valitettavasti palanut; viimeisin viime talvena, jonka surkeana kohtalona on varmaankin lopullinen purku ja kaupunki on nyt muuttamassa asemakaavaa niin, että tontille mahdollistetaan kerrostalon rakentaminen! Onneksi talo oli kuitenkin ihan Portsan reunalla. Todella surkeaa, joten toivotaan, ettei enää palaisi ja asukkaat ymmärtäisivät käyttäytyä tulen kanssa varovaisemmin; viimeinen palo johtui kynttilästä, joka oli jätetty yksin palamaan kotiin...

   Poista