sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Hopeinen juhlakattaus

Sain kattaa joulupöydän vanhempien luona jouluaattona... Tongin tovin äidin tablettivalikoimaa ja joulukoristeita. Lautasliinat äiti oli unohtanut ostaa, mutta kauniit hoipeisenväriset Havin kahvipöytään tarkoitetut liinat saivat ajaa niiden virkaa. Ja näiden liinojen perusteella kattaus lähtikin toteutumaan niin, että pyysin äitiäni avaamaan yhden lahjoistani, otin hopeiset kakkupaperit mukaan kattaukseen, etsin hopeista lahjanarua, joulukoristeista valitsin kullanväriset kävyt sekä enkelin ja pöydän päähän asettelin hopeiset pöytäkynttilät. Tulos: yksinkertaista ja kaunista!

 

Jouluaaton kattauksesta sain hopeisen ja juhlavan pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla. Tavallisten Ikeasta ostettujen pyöreiden pöytätablettien päälle asettelin hopeiset kakkupaperit, jotka pilkistävät kauniisti valkoisen lautasen alta. Kattaus pysyi harmonisena, kun laitoin "kuin pisteenä I:n päälle" lasit lautasten keskelle ja lasiin Havin lautasliinat. Hopeinen lahjanaru sitoo kattauksen ja pöydälle asetellut kultaiset kävyt toisiinsa. Loppusilauksen kattaukseen antavat kynttilät: kirpputorilta äidille löytämäni valkoiset ja koristeelliset tuikkuasetit sekä pöydän päähän asetetut hopeiset kynttilänjalat. Äitini on säästänyt kaikkea mahdollista monien vuosien varrelta, joten oli hauskaa ideoida kattaus laatikoita penkoen; idea eli koko toteutuksen ajan, joten lopputulos oli yllätys itsellekin!

Juhlavuutta juhlapöytään toi kattauksen lisäksi tietenkin joululaulut, hyvä jouluruoka ja perheen kokoontuminen saman pöydän äärelle. Mutta kyllä nämäkin piristivät mieltä; pöydän päässä kultainen enkeli, ikkunalla roikkuva himmeli sekä ulkona avautuvat kauniit talvimaisemat. Himmeli on muuten puolankalaista käsityötä; ostettu Puolangan keskustassa sijaitsevasta käsityökeskuksesta viime kesänä; valkoiseksi maalattua rautaa himmelin muotoon rakennettuna, jota koristavat "kristallit" ja pienen pienet kynttilät. Todella kaunis; minäkin haluaisin tällaisen!

Kahvipöytään halusin tuoda myös jotain erilaista; glögilaseja voi käyttää hyvin myös kahvitteluun - eikö vain? Tuovat ripauksen juhlavuutta, uutta ja erilaista kattaukseen. Ja lisäksi kupit ovat suuret, joten vie suuremmankin kahvijanon kerralla pois.

Hopeinen kattaus sopii hyvin myös uudenvuoden värimaailmaan, joten voitte hyödyntää ajatuksia kenties jo ensi viikonlopun juhlinnassa?

Kaapit notkuvat vielä joulukarkkeja, mutta tänään aloitin jo hitaan laskun arkeen; aamun riisipuuron jälkeen lumitöitä pihalla, koiran kanssa lenkki, salilla käynti ja bataattilinssikeitto porottelee parhaillaan liedellä. Keiton jälkeen pääseekin taas glögille ja piparille ystävän luo.

Loivaa laskua takaisin arkeen teillekin, ja sitten taas takaisin nousu juhlaan ensi viikon lopulla. On tämä yhtä juhlaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti