torstai 16. joulukuuta 2010

Elämisen jälkeä ja kauniita yksityiskohtia

Sunnuntaipäivä oli Turussa mitä aurinkoisin - ja vielä aurinkoisammaksi siitä teki sen, että pääsin ottamaan kuvia noin 100 vuotta vanhasta puutaloasunnosta, jossa kaverini ja blogini lukija asuu.

Asunto ei ole kuin sisustuslehdestä; ei, se on parempi! Asunto ei ole vain sisustusta, vaan se on ajan myötä omistajien sydämellä ja kauniilla sisustussilmällä rakentunut koti; kodissa on vanhaa ja uutta, se on käytännöllinen sekä kotoisa, ja monilla kalusteilla on hauska tarina takanaan. Täällä elellään mukavasti, mutta samalla kauniiden yksityiskohtien keskellä.

Varoitus: Tästä blogijutustani tulee pitkä, sillä kyläilykohteesta löytyi todella paljon kuvattavaa ja paljon ideoita teillekin jaettavaksi...

Sunnuntain auringon säteet pääsivät kauniisti sisälle ulkoeteisen ikkunoista, joihin jää oli tehnyt omat taideteoksensa. Hieno vastaanotto tähän suloiseen kotiin! Ikkunalautoja koristavat lyhdyt, vanha pata sekä kaunis oksa punaisin marjoin muistuttamassa joulun tulosta.
Edelliseen lisättynä nämä ihanat yksityiskohdat eteisessä luovat kotoisan vastaanoton. Kylmäeteisessä (ylin kuva) ns. turha tila oli hyödynnetty hyvin rakentamalla ikkunan alle taso, jonka alle emäntä oli laittanut kesäkauden tavaroita, jotka soma itse ommeltu verho piilottaa hyvin sisäänsä. Muutenkin eteisen tila oli hyödynnetty kauniisti; mm. koukut ovissa ja liitutaulun alla toimivat hyvinä laukun paikkoina. Alhaalla keskellä on mökiltä haettu vanha hattuhylly, joka on maalin ja vanhan harjan varren kanssa duunattu uuteen upeaan olomuotoon. Huomaa tosiaan hauska yksityiskohta; esimerkiksi harjan varresta kera vanhan köyden palan saa kauniin ja erilaisen säilytyspaikan takeille!

Tämä kylpyhuone on omaa luokkaansa: iso kylpyamme, josta voi katsella ulos luontoon; nyt ikkunasta näkyi ketun jäljet lumella. Pesuaineet on aseteltu kauniiseen koriin ja ikkunalaudalle - ja päätukikin on saanut oivallisen paikan kukkamaljakon päältä; aivan kuin luotu siihen! Kylpyhuoneen vaaleaa väritystä piristää tumma puutaso sekä peilinkehys ja muut pienet yksityiskohdat sekä vihreä väri tekstiileissä. Ja pitäähän kotikylpylässä kynttilät olla, ja täällä ne ovat hauskassa pullotelineessä esillä.

Tässä pieniä hauskoja yksityiskohtia asunnossa käytetyistä rakennusmateriaaleista ja -valinnoista. Yläkerran makuuhuoneen vino seinä on hyödynnetty laittamalla seinän pituudelle uudet kaapit kiiltävin ovin, jotka luovat oivan kontrastin tummien kattoparrujen vierellä. Portaiden kaiteet on kauniisti uurretut, ja piste I:n päälle on kuvassa, jossa portaat päättyvät; kaunista jälkeä. Yläkerran vessassa on käytetty vanhan tyylistä boordia. Huomaa kuinka pieni asia voi luoda paljon: neliönmuotoiset laatat on boordin alapuolella aseteltu erilailla kuin boordin yläpuolella! Ja viimeisenä oikealla kuva yläkerran makuuhuoneesta, jonka yhtä seinää piristää vahvan kuvion omaava tapetti, jonka punaista sävyä sängyn petivaatteet jatkavat. Näillä värivalinnoilla makuuhuoneesta on luotu intiimi ja kotoisa - ja niin sopiva näin joulun aikaan kuvattavaksi!
Olohuone on tässä kodissa täynnä ihania yksityiskohtia. Sohvapöytä jäljittelee vanhoja lankkulautoja, mutta on ostettu Kodin Ykkäsestä. Pöydän alla korissa joukko villasukkia, joista vieraskin saa pukea parin jalkoihinsa, kun ja jos varpaita alkaa paleltaa puutalon kylmillä lattioilla. Rosmariini on kuin joulupuu; tuotu talvehtimaan sisälle kylmäeteisestä, ja muutamin joulukoristein siitä on saatu kaunis yksityiskohta joulukotiin. Vanhan senkin päällä kasvaa kauniisti myös posliinikukka, josta saan kuulemma keväällä istukkaan omaan kotiini. Ikkunalaudat on tässä kodissa hyödynnetty kauniisti: tällä ikkunalla vanhat maitotönikät toimivat paitsi koristeena, myös säilytyspaikkana.
Olohuoneen helmi on ilman muuta vanha kakluuni: pitsikoristein ja lämpöä luoden se luo ihanan kotoista tunnelmaa olohuoneeseen. Kakluunin edessä vanha penkki on paitsi kaunis, myös käytännöllinen takkaa sytytellessä. Sohva on varta vasten asetettu niin, että siinä loikoillessa voi lämmitellä jalkojaan takan lämmössä. Halot on aseteltu kauniiseen valkoiseen koriin; näin halotkin ovat kuin sisustusta!

Vanha tikas, joka muuttuu myös penkiksi, on ostettu huutokaupasta monta vuotta sitten - ja nyt tässä kodissa se sai arvoisensa tehtävän. Korkeassa huoneessa näiden tikkaiden avulla pääsee korkeimpiin kaappeihin ja hormin luukuille. Mainio löytö, eikö?


Keittiö puuhellan ja vanhan pöytäkaluston kera on varmasti tämän talon sydän. Lämpöistä tunnelmaa luo paitsi puuhella, myös pienet yksityiskohdat; vanhat padat, astiat, kalusteet ja säilytysrasiat sekä lattiaa peittävä räsymatto. Joulun tulo näkyy kodissa täälläkin; pöydälla adventtikynttelikkö ja pirteät punaiset pöytätabletit.

Talven tuntua, mutta silti lämpöinen fiilis syntyy tässä kodissa etenkin tekstiilein. Työpöydän tuolin päällinen on niin pehmeä, että tämähän suorastaan houkuttelee työn tekoon - varsinkin kun näet samalla ulos talven maisemiin. Huomaa, että työpöytänä toimii vanha pulpetti! Virkkuukoukussa-matto lämmittää paksuudellaan ja romanttisella olomuodollaan lattialla kävelijää, ja nojatuolia pehmentää lampaan talja. Näihin ihaniin turkulaisiin ja käsinvirkattuihin pitsimattoihin pääset tutustumaan ja tilaamaan tästä (hinta vaihtelee koon mukaan 60 € - 320 €). Olohuoneen pöydän reunalle on asetettu valmiiksi lasin aluset; tähän glögilasit, villasukat jalkaan, takkaan tuli - ja voin kuvitella: tämä pariskunta nauttii varmasti täällä olostaan myös talven kirpeinä pakkaspäivinä!

Olen todella kiitollinen, että pääsin jakamaan nämä kaikki ihanat yksityiskohdat teidän lukijoitteni kanssa. Kiitos siis ystävälleni! Erilaiset kodit ovat olleet tähän asti luetuimpia juttujani, joten toivottavasti tämä juttu innostaa myös uusia lukijoita sivuilleni.

Puristin teille kaksi juttua samalle päivälle, sillä viikonloppu näyttää kiireiselle kera siivousten ja jouluostosten. Ajatuksena oli kyllä siivouksen lomassa laittaa teille muutama uusi löytö sivuilleni, mutta katsotaan miten käy. Pistäkäähän kommentteja, jos haluatte mukaan arpajaisten voitonjakoon! Ja muutenkin: olen kaikista kommenteistanne ja juttuvinkkivihjeistä kovin onnellinen!

Nyt työpäivän, ystävän kanssa vietetyn kävelylenkin, kummitytön paijauksen ja kahden blogijutun loppuunsaattamisen jälkeen olen varmaan ansainnut päästä iltapalalle ja aikaisin nukkumaan.

Heihei, ja kirjoitellaan taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti