sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Ullakon kammarin muutos

Yläkerran kattoparrut sekä kattoikkunasta avautuvat maisemat olivat oikeastaan ainoat asiat, joihin ihastuin aikoinaan, kun tulin katsomaan asuntoa ensimmäistä kertaa. Yläkerta oli remontoitu 2000-luvun puolella, ja oli suhteellisen valoisa ja avara, mutta tapetit olivat alkaneet repeillä ja muovimatto peitti lattiaa.

Suurin ongelma oli yläkerrassa kuitenkin säilytystilan niukkuus: neljä vaatekaappia on tällä naiselle yksinkertaisesti liian vähän! Toinen ongelma oli tilan avaruus ja lattian kaksitasoisuus, minkä takia huonetta oli lopulta hyvin vaikea sisustaa kauniisti ja järkevästi. Huonekalut eivät toisin sanoen voineet muodostaa toiminnallisia ja intiimejä tiloja, sillä seinäpintoja, joita vasten huonekalut oisivat voineet tukeutua, ei juuri ollut kuin hormin edessä ja vaatekaappien takana.

Ratkaisin ongelman niin, että huoneeseen rakennettiin kokonainen vaatehuone, jolloin säilytystila vähintäänkin nelinkertaistui ja samalla huoneeseen saatiin toivottua seinäpintaa. Pintaremontin yhteydessä yläkertaan tuotiin myös lisää väriä ja kontrasteja; kuviollisen tapetin, harmaan maalin sekä mustanruskean lattian muodossa.

Lattia oli kahdessa tasossa. Kaappeja oli aseteltu siihen asti kuin katon mitta antoi periksi ja loppu oli ns. hukkatilaa. Vaatehuoneen myötä säilytystila kasvoi huomattavasti ja seinä toi huoneeseen intiimimmän tunnelman. Lisäksi tapetin kuviointi lisää kotoisuutta ja vanhan ajan tunnelmaa yläkertaan. Vaatehuoneen ratkaisuista kerron toisella kertaa tarkemmin. Jälkeen-kuvassa on etualalla aivan ihastuttava keinutuoli, joka on todellinen kirpputorilöytö!
  
Yläkerta oli ennen remonttia hyvin valkoinen, minkä takia esimerkiksi hormin tiilet eivät juuri erottuneet muusta seinäpinnasta. Remontissa seinät saivat hormia ja tapettiseinää lukuun ottamatta harmaan sävyn, jolloin hormikin tuli esille. Tapetin tilasin K-raudan kautta, eikä ollut halvimmasta päästä. Toisaalta tapetti on oikeastaan huoneessa tärkein katseen vangitsija, joten siihen kannatti sijoittaa. Lattialaminaatit sen sijaan sain ns. vahingossa halvalla; ihastuin  lattiaan, jonka myynti oltiin juuri lopettamassa, minkä takia sain varaston jämäerät halpaan hintaan. Vaikka lattialistat oli lakattu hieman eri sävyllä kuin mitä uuden lattian sävy oli, säilytin ne ennallaan;  korostuvat hieman laittiasta, mutta eivät häiritsevästi kuitenkaan.
 
Kattoparrut ihastuttivat asuntoa ostaessa ja ihastuttavat vieläkin. Matala tila on hyödynnetty nukkumiseen; muutaman kerran on pää kolahtanut parruun ja kattoon, mutta vahingosta viisastuu. Kattoikkuna odottaa vielä sopivia verhoja. Nyt auringonsäteet ja kaupungin valot pääsevät valaisemaan huoneen - sekä hyvässä että pahassa. Kuvasta näkyy hyvin seuraava parannusta kaipaava kohde yläkerrassani; sänky on liian valkoinen, eli kaipaa joko värikkäitä tyynyjä tai päiväpeittoon uutta väriä. Äitini aikoinaan virkkaamasta päiväpeitosta en raskisi luopua, joten toivottavasti löydän toisen ratkaisun.

Mäntyiset portaiden kaiteet hyppäsivät ennen remonttia suorastaan silmille yläkerrassa. Nyt ne sulautuvat paremmin muuhun kokonaisuuteen. Uuden lattian myötä kattoparrutkin tulevat paremmin esille. Samoin harmaaksi maalattu seinä erottaa katon ja seinän toisistaan: ennen samaa seinät ja katto olivat puuroa, mutta nyt selvästi erilliset osat, minkä ansiosta huoneeseen tuli enemmän ryhtiä!

Tässä oli siis tarina yläkerran remontista. Toivottavasti nautit ja löysit vinkkejä omaan kotiisi!

3 kommenttia:

 1. Hei, millä maalilla ja sävyllä maalasit portaiden kaiteet? Itsellä olisi sama homma edessä...

  Ja ulko-oven punainen väri näyttää myös upealta, muistatko, mikä väri/maali?

  yks remonttiraija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, harmikseni en kyllä muista, kun aikaa on vierähtänyt näiden maalaamisesta jo muutama vuosi. Maalit on joka tapauksessa kalustemaaleja + sävyistä; valkoinen taittaa harmaaseen - ei siis siniseen ja saattoi jopa olla niin tavallinen kuin maalarinvalkoinen, ja oven sävystä en osaa sanoa muuta kuin, että jännitti hirveästi, kun ostin maalin: "mitähän tästäkin tulee..." ;) Kannattaa siis vain uskaltaa kokeilla. Muistaakseni Tikkurilan värikartassa on sellainen harmaa-puna-musta-valkoinen värikartta, josta värin bongasin. Toivottavasti olin avuksi!

   Poista
 2. Jos muistelet olleen valkoinen, mikä taittaa harmaaseen, niin sitten on maalarinvalkoinen. Listavalkoinen taittaa keltaiseen. Tuo punaisen oven sävy on todella kaunis, täytyykin käydä katsomassa maalikaupassa josko joku puolukanpunainen sieltä löytyisi. Juu, itsekin huomasin sitten vasta myöhemmin, että et enää askukaan tässä talossa.

  yks remonttiraija

  VastaaPoista