perjantai 10. syyskuuta 2010

Lukuhetkien nautinnot

Illat pimenevät ja ilmat viilenevät. Nyt on hyvä aika pukea villasukat jalkaan, sytyttää kynttilät ja käpertyä lämpimän filtin alle lukemaan hyvää kirjaa. Haaveenani on, että joku kaunis päivä minulla on oma huone kirjoille ja siellä pehmeä laiskanlinna, johon uppoutua lukemaan.


Tälle omassa lukusopissani voisi esimerkiksi näyttää. Kuva on vanhan sisustuslehden sivuilta, joka oikein kutsuu katsojaansa – eikö?Kyseisessä kirjastossa kirjoille on rakennettu paikka katonrajaan, mutta lisäksi kirjoja on piilossa lipastoissa ja esillä rennosti kasattuna niin lattioille kuin lipastojen päällekin. Kirjat eivät hallitse tilaa, kun niitä on sommiteltu eri paikkoihin eri tavoilla. Kirjaston sohvan ei tarvitse olla viimeistä huutoa, vaan tärkeintä on sen mukavuus ja se, että voit lukiessa hyvällä omalla tunnolla juoda vaikka iltateen kera lämpimien leipien. Tässä kirjastossa sohva on päällystetty valkoisella peitteellä, joka samalla suojaa sohvaa likaantumiselta, ja sohvalle heitetty pehmeä huopa lämmittää lukijaansa. Kirjastoa suunnitellessa tulee muistaa sohvan vierelle pieni pöytä, johon voit nostaa teekupin tai karkkikipon lukemisen lomassa.

Kirjojen säilytys vaatii mielikuvitusta, sillä muuten kirjat alkavat helposti hallitsemaan tilaa – sekavalla värityksellään ja pienpiirteisyydellään. Hyvä keino on piilottaa kirjat – tai lopettaa niiden säilyttäminen ja laittaa ne kiertoon. Itse myyn suurimman osan lukemistani kirjoista kirpputorilla, mutta ne, jotka säilytän, pääosin piilotan, koska yllä kuvaamaani ihannekirjastoa minulla ei vielä ole. Muutama viikko sitten keksin uuden säilytyspaikan kirjoille; vanhojen viinipullolaatikoiden sisälle! Siellä ne ovat helposti saatavilla, mutta pysyvät pölyn ulottumattomissa. Ja jos kirjoja kertyy enemmän, voi aina poiketa Alkoon kyselemään laatikoita ja koota ”hyllystä” korkeampi ja leveämpi.

 
Kuvassa on makuuhuoneeni laiskanlinna, joka toimii paitsi luku- myös huokailupaikkanani; varsinkin maanantaiaamuisin on hyvä omistaa tällainen paikka. Laiskanlinnaa koristaa äitini aikoinaan virkkaama päiväpeite, joka on jo 30 vuotta vanha. Jos kiinnostuit tästä kauniista kalusteesta, ota yhteyttä. Myyn sen hintaan 40 euroa, jos vain itse pääset hakemaan sen kotiisi.
Nyt iltalenkille ja sen jälkeen ansaittu iltapala- ja lukuhetki...


Rentouttavaa viikonloppua teille kaikille, ja nauttikaa pimenevistä illoista kera kirjojen, kynttilöiden ja lämpimien filttien!

1 kommentti: