lauantai 5. marraskuuta 2011

Remontissa mietintätauko

Katsokaa, mitä olemme saaneet "aikaan"...? Heh, olemme nyt siis purkaneet myös levyt seiniltä, sillä kaikista vinkeistä päätellen tuumimme, että ne haisevat pahalle. No, en tiedä, haisivatko, mutta hyvä, että purimme, sillä alta löytyi muovinen höyrynsulku ja lasivillaa. Mietin heti, voiko muovi olla hirsiseinän kanssa hyvä liitto, ja tänä aamuna olen opiskellut museoviraston korjauskorttia, ja todennut, että ei ole. Eli näin ollen: remonttimme paisui taas askeleen suuremmaksi!

Hyvää faktaa vanhan hirsitalon eristämisestä ja muutenkin korjauksesta löytyi siis Museoviraston sivuilta tästä linkistä; suosittelen! Erikoista toimintaa tosin, ettei näitä voi tulostaa, vaan pitää matkustaa Helsinkiin ostaakseen yhden korjauskortin neljällä eurolla... No, siinäkin on varmaan joku viisaus taustalla.


Olemme asuneet täällä nyt kuusi kokonaista viikkoa, ja melkoinen hyrymylly täällä on puhaltanut. Tuumattiin juuri eilen, että ollaan laskettu asunnon arvoa melkoisesti, mutta mitä tuota miettimään; nyt kun purkutyöt alkavat olla toivottavasti pikkuhiljaa finaalissa, voidaan alkaa rakentamaan.

Tässä kuva tulevasta kirjastosta sekä taustalla meidän vessa, hih! Eikö olekin kaunista?! Jep, mutta jotain uutta ja hienoa tästä kuvasta löytyy; nimittäin hormi, joka oli seinälevyjen taa jätetty piiloon! Ja tähän mieheni nyt suunnittelee pönttöuunia lämmittämään kirjastossa lukevan varpaita. Ehkä joskus saan kuvan teille jaettavaksi, jossa kuvassa näkyy siis kirjoja, pönttöuuni sekä vanha laiskanlinna. Siihen taitaa mennä vielä tovi, mutta tässä vaiheessa paras lääke tähän sekasortoon on haaveilu...

Ja tässä kuva keittiön lattiasta. Sieltä se lautalattia pikkuhiljaa paljastuu. Muissa huoneissa lautalattiaa ei onneksi peitä kuin levyt - keittiössä on käytetty valitettavasti vähän järeämpiä tasoituskeinoja. Mutta haasteita on hyvä olla, ettei pääse kyllästymään.

Mutta nyt lähden työn touhuun, poistelemaan nauloja katoista - tai jotain muuta järkevää. Seinien kohtalosta kun ei vielä tiedä; laitetaanko koolinkien väliin sellukuitueristettä vai reivitäänkö kaikki koolaukset pois ja tilalle pari kerrosta kuitulevyjä. Mutta katsotaan, miten käy; toivottavasti päästään kuitenkin pian hommiin, sillä pakkaset voivat olla pian jo ovella... Reipasta viikonloppua sinullekin - ja jos vinkkejä seinien eristykseen; pistä viestiä!

P.S. Tässä itselle muistiin ja tietoa hakeville vielä tiivistykset vanhan hirsirakennuksen eristämisestä, lähteenä Museoviraston korjauskortti:

- Jos sisäpuolelle lisätään eristettä, lisäkerros saa olla korkeintaan 50 mm paksu (paksu lisäkerros voi aiheuttaa ongelmia vanhassa rakenteessa, kun hirsi jää rakenteen kylmäksi tulevalle puolelle)

- Hirsirakenne ei tarvitse höyrysulkuja eli sisäpuolista muovikalvoa. Ilmankosteus siirtyy hitaasti hirsiseinän läpi esteettä molempiin suuntiin aiheuttamatta kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Kosteus sitoutuu puun soluseinämiin. Koska soluontelot ovat ilman täyttämät, säilyy puun lämmöneristävyys kosteudesta huolimatta.

- Vetoisuuden vähentäminen: ikkunoiden tiivistäminen ja huoneiden ulkonurkat voidaan tiivistää esim. pahvikulmilla, jotka jäävät tapetin tai eristyslevyn alle

- Sisäpuolinen lisäeristäminen voidaan tehdä sellukuitueristeellä. Tällöin tarvitaan ensin koolaus, esim. 50 mm, johon sisäpuolen levyt tai laudoitus lopuksi kiinnitetään. Eristys tehdään ruiskuttamalla sellukuitueriste kosteana koolauksen väliin.

- Suositeltavaa on käyttää luonnonmateriaaleja tai niiden jalosteita kuten puuta, puukuitulevyä, luonnonkuitutilkkeitä, sellukuitueristettä tai sahanpurua. Synteettisten ainesten kuten muovikalvon, muoviaineisten eristyslevyjen, saumausvaahdon, kivivillan tai muiden kiviaineisten eristysmateriaalien käyttöä on vältettävä.

- Jos halutaan parantaa kellarin ulkoseinän lämmöneristystä, on suositeltavaa tehdä lisäeristys sisäpuolelle tiilistä tai harkoista muuraamalla. Tehokkaita eristeitä, kuten polyuretaania tai kivivillaa, ei pidä käyttää sisäpuolella, koska tällöin vanha perusmuuri jää kylmäksi ja seurauksena voi olla kosteus- ja routaongelmia.

2 kommenttia:

  1. Tervehdys mahankasvatteluvapaalta!
    Oletteko koittaneet pestä (ihan vain vedellä ja mopilla/rätillä) tuota lattiatasoitetta pois?

    Monissa vanhoissa kodeissa tiukassa istuva lattiatasoite puupinnan päällä lähteekin kuin itsestään, jos uskaltaa kipata hiukan vettä sille ja sitten vain moppaamaan pehmennyttä tasoitemössöä pois.

    EKa

    VastaaPoista
  2. Voi terveisiä sinne mahankasvattajalle! Niin, oishan se vesi voinut auttaa, mutta nyt se on saatu irti näillä kovemmilla keinoilla. Eipä tullut mieleenkään - mutta aina oppii uutta :)

    VastaaPoista