sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Ronski moderni kohtaa vanhan ja perinteisen

Sain luvan ottaa muutaman kuvan kodista, jossa osin ronskikin moderni kohtaa oivallisesti maaseuturomantiikan. Vaikka yhdistelmä kuulostaakin hurjalle, on lopputulos mahtavan persoonallinen. Tässä siis koti, jossa lehmät, seeprat ja mustat nahkasohvat elävät sulassa sovussa.

Olohuoneen monet kasvot: 1. Vanha nojatuoli Marimekon Kaivo-kankaasta tehdyn verhon edessä; tästä vinkkelistä katsottuna ollaan kuin 50-luvulla. 2. Seepraa, trakkipuita sekä mustia sävyjä; hyvinkin moderneja sisustuselementtejä, mutta vanha maitotönikkä sekä musta arkku tuovat myös mennyttä aikaa modernin lomaan. Huomatkaa, kuinka valkoinenkin tiiliseinä pehmenee, kun seinälle on ripustettu Ikeasta ostettu kangastaulu ja edessä on muutama huonekasvi. 3. Tätä puolta huonetta hallitsevat modernit elementit: musta nahkasohva sekä hauskat tyynyt, joista liila tyyny tuo piristävän säväyksen värimaailmaan. Tyynyjen hapsuinen materiaali pehmentää muuten varsin kylmän oloista mustaa nahkasohvaa. Toisella puolella huonetta oleva tiiliseinä ikäänkuin jatkuu myös tällä puolella huonetta tapetin muotojen kautta. Tapetti yhdistää näin huoneen seinät toisiinsa, mutta luo mukavaa vaihtelua erisuuntaisilla suorakulmaisilla muodoilla sekä harmaan eri sävyillä.

Otin kuvan eteisen seinistä, sillä ne ovat kaikessa erilaisuudessaan mainostamisen arvoiset: tylsähköä peessin väristä tapettia on piristetty sen alareunassa mustalla tapettikaistaleella. Paitsi että tämä tosiaan piristää seinää ja on kaunis, on se myös käytännöllinen; pienet kuraroiskeet eteisen seinillä eivät näy heti, joten tätä tapetointivinkkiä voi suositella etenkin lapsi- ja koiraperheiden koteihin! Musta kaistale yhdistää hyvin myös eteisen ja olohuoneen värimaailmat toisiinsa luoden huoneiden välille jatkuvuutta.
 
Otteita persoonallisen sisustuksen yksityiskohdista: 1. Ulkona tallilyhty luo maaseutumaisen tunnelman ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. 2. Moderni valaisin ja vanha maitotönikkä: sama värimaailma yhdistää nämä oivallisesti toisiinsa. Tällaiset valaisimet ovat parhaita juuri sohvan reunalla huoneen nurkassa: valoa voi kohdistaa sohvalla lukuun, mutta myös tunnelmallisesti seinille tilanteen mukaan. Kun nurkat on valaistu, näyttää huone myös suuremmalle. Kannattaa kokeilla! 3. Keittiössä on vanhan maatalon malliin kerätty lautasia seinälle. Kuvassa mm. Marimekon hieno Kevätjuhla-kuvioinen lautanen, joka muistuttaa hyvin asunnon emäntää ympäröivästä maaseudusta. 4. Vanha iso pottukattila, jossa ripauksena pääkallopyyhe reunalla roikkumassa! Ronskia maaseuturomantiikkaa - eikö? 4. Unten maille vasikoiden juostessa iloisesti kesälaitumille, eikä päiväpeitettä tarvita, kun lakanat ovat näin hienot ja itsessään! Esimerkiksi Finnish Desing Shop myy näitä (pussilakana + tyyny -setti) hintaan 77 euroa, ja lakanoita saa myös pirteän vihreän värisinä. Tällaiset Marimekon Kevätjuhla-pussilakanat haluan minäkin. Oivallinen lahjavinkki - äiti!
Tässä siis oivallinen esimerkki, että ronsin modernia voi hyvin yhdistää vanhaan ja maaseutumaiseen tyyliin - ja näin sisustuksesta itse asiassa tulee huomattavasti eläväisempi ja persoonallisempi. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa sisustuksen yhdistävä tekijä, mikä tässä kodissa oli pääosin musta väri, joka toistui matoissa, tekstiileissä, seinissä sekä kalusteissa sopivin määrin.

Kiitos emännälle erittäin hauskoista kesteistä ja luvasta jakaa sisustusvinkit blogini lukijoiden kanssa!

lauantai 30. lokakuuta 2010

Löytöjä kellareista ja ullakoilta

Taloyhtiössämme oli syksyn pihatalkoot viikko sitten. Edellisen viikon sateet olivat muisto vain, sillä aurinko paistoi jo aamusta mitä kauneimmin. Porukka kokoontui ansiokkain joukoin haravoimaan pihaa ja tyhjentämään ullakoita ja kellareita käyttämättömistä "rojuista". Toisen roju on toisen aarre; sen päivä todisti taas kerran ja olin haltioissani: löydettiin kaikkea vanhaa ja kaunista - ja löytäjä sai pitää!

Syksyinen lauantaiaamu Portsassa: hiljaista, puissa vielä syksyn väriloistoa ja aurinko nousi lämmittämään talkoolaisia ja etenkin ilahduttamaan mieltä. Tästä päivästä tulisi hieno: aurinkoa, talkoot, aarteiden etsintää kellareista ja ullakoista ja loppuillasta olisi vielä tiedossa yllätyspolttarit ystävällemme. Kyllä hymyilytti!

Aarteita: 1. Puinen silityslauta! Tämä päätyi minun kotiini; vielä mietin, minkä tehtävän se saa osakseen. Sopisi hyvin vaikka maustehyllyksi?! 2. Vanha seinäkaappi: todella likainen ja huonossa kunnossa, mutta tästä tulee vielä varmasti jotain hienoa... 3. Painekyllästetystä puusta tehtyjä parveke/terassilaattoja noin 12 kappaletta. Jos sinulle on tarvetta tällaisille, ota yhteyttä. Lähtee halvalla ja tuotto menee taloyhtiön hyväksi! Myös taustalla oleva iso lassipullo kera metallisen suojuksen on myytävänä. 4. Vanhat aivan mahtavat sukset; nämä voi vaikka ripustaa seinälle. Nämäkin myydään, joten yhteyttä vain ja tarjoa, jos kiinnostaa! 5. Hieno vanha rikkalapio päätyi minun kotini siivousvälineeksi; ei mene rikki kuten nykyiset muoviset kapineet. Ja lisäksi: onhan tässä huomattavasti enemmän luonnetta ja näköä. 6. Tällaiset puiset laatikot ovat verrattomia varastoinnissa: mahtuu paljon tavaraa ja ovat tämän lisäksi hyvän näköisiä säilytyksessä. Tämä on myös myytävänä, joten tarjoapa ihmeessä, jos kiinnostuit.

Ja vielä otoksia löydöistä: 1. Vanha aito Helsingissä valmistettu hetekka ja mahtavassa kunnossa!! Tämä pääsi kellarista uuteen kotiin; toivottavasti pääsen joskus katsomaan, minkälaisen paikan ja tehtävän hetekka sai. 2. Tämä on lumilapio, joka vetää pisteet 10-0 kaikille kaupan muovisille kapistuksille ja oikein huutaa pääsyä näkyvälle paikalle toisin kuin muoviset jälkeläisensä. Lumilapio odottaa nyt ensilunta pihallani ja pääsyä monen lepovuoden jälkeen kunnon hommiin. 3. Vanhat sukset, jotka nämäkin sopisivat niin hyvin jonkun onnekkaan seinää koristamaan. Ota yhteyttä, jos kiinnostavat! 4. Vanha kolmijalkainen tarjotinpöytä pääsi ensin eteiseeni odottamaan ja toimii nyt sohvani vieressä pikkupöytänä: soma erilainen yksityiskohta kotiini.



Naapurin rouva tietää paljon pihan kasveista, ja joka kerta opin häneltä jotain uutta. Tällä kertaa hän sanoi: "Napsaiseppa nuo kukat tuosta sisälle ruukkuun; säilyvät pitkän aikaa. Ja pensas pitäisi muutenkin leikata, jotta siitä tulee tuuhea." No minä hain käskystä sakset ja otin pensashortensian kukat turvaan. Siinä ne ilahduttavat edelleen viikon jälkeenkin ilman vettä kukkaruukussa eteisen ikkunalla - ja eivätkö olekin kaikessa yksinkertaisuudessaan kauniita?
Nämä olivat parhaat talkoot ikinä, missä olen ollut. Eli suosittelen: jos kallarinne ja ullakkokomeronne pullistelevat roinaa, tilatkaa roskalava pihaanne joko taloyhtiön tai suuremman porukan voimin ja pistäkää töpinäksi. Tulee siistiä, ja samalla toiselle hyödytön tavara saa toisen kodissa uuden tehtävän. Ja on myös paloturvallisuuden sekä ilman vaihdon kannalta monessa kodissa järkevääkin. 


keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Roskat siivosti järjestykseen

Puoli vuotta katsoin sitä: roskakaappia ilman ovea kaikki törkyiset törpöt näkyvillä ja aina epäjärjestyksessä. Mitä muuta nyt roskakaapilta voi vaatia?

No voi, ja sen takia odotinkin niin kauan: olin päättänyt asentaa kaappiin vetolaatikot ja vielä kahteen tasoon, jolloin kaapin tila tulisi paremmin hyötykäyttöön ja voisin lajitella roskat kaappiin enkä eteisen pusseihin.

Viimein tuli viikonloppu, jolloin ehdin suunnistaa Ikeaan, ostaa tarpeet ja asentaa laatikot ja oven paikalleen. Koko sunnuntaipäivä asennukseen meni: ohjeiden lukemista, palapelitekniikan opettelua, ahtaassa tilassa nyhjäämistä, välillä reissu Ikeaan yhden osan puuttuessa, ja lopulta sekasotkun siivoamisessa.

Keittiövermeet maksavat hirmuisesti: pelkästään tämä setti, eli kaksi vetolaatikko ja täyspuinen ovi maksoivat yhteensä noin 170 euroa. Mutta kyllä se kannatti: nyt eteisen roskat mahtuvat oikeaan osoitteeseen, eli kaappiin. Lisäksi kaappiin mahtuvat nyt pyykinpesuaineet.

Saa nähdä, kuinka kauan minulta menee saada ovenkahva paikoilleen, sillä se jäi laittamatta kuuden tunnin uurastuksen jälkeen...

Kuvapari kertoo hyvin, kuinka paljon käytännöllisemmät vetolaatikot ovat allaskaapissa, jossa lajitellaan roskat ja säilytetään muta pesutarvikkeita.

Kaappiin mahtui hyvin vielä ylälaatikko, johon saan nyt käytännöllisesti laitettua pyykinpesuaineet sekä tiskitabletit ym. aineet. Todella kätevä!

Ja nyt roskapussit eivät vyöry ulos kaapista: ystäväni opetti minut taittelemaan pussit näin kolmion mallisiksi. Nyt pussit on nätisti ja vielä kaiken lisäksi huomattavasti pienemmässä tilassa kuin ennen olivat. Pieni vaiva toki, mutta kiität viitseliäisyyttäsi, kun kaappisi ei huku pussimereen.
 
Ja keittiöstä tuli nyt niiin siisti!! Kyllä kalpaa. Ja vinkkinä tosiaan: Ikeasta saa myös täyspuisia koivuisia ovia. Kylläkin tuplasti kalliimpia, mutta sopivat paljon paremmin vanhan asuntoni keittiöön ja ovat kyllä varmasti ainakin tuplasti pitkäikäisemmät kuin lastulevyiset. Vielä kun saan vetimen paikalleen, on kaappi vetolaatikkoineen toimivuuden huippu...



Tässä siis vinkkiä keittiön säilytykseen. Kaikki apteekkarin kaapit ja muut vetolaatikot ovat kyllä niin hyviä keksintöjä, että niitä kannattaa kyllä harkita keittiöön - vaikka maksavatkin huimasti. Etenkin pienissä keittiöissä nämä ovat kuitenkin ylivertoja: tulee kaikki tila käytettyä perusteellisesti.

Minä ainakin olen nyt kovin tyytyväinen roskien lajittelija. Ja vierailijakin kiittää, kun roskat eivät ota häntä vastaan eteisessä!

perjantai 22. lokakuuta 2010

Lämpöä syysiltoihin

Pakkaset ovat saapuneet Portsaan. Juhlamekon metsästyksen ja salikäynnin jälkeen kuppi lämmintä teetä ja ruisleipää. Lämpöä huoneeseen sähkötakasta ja tollukat jalkoja lämmittämään. Nyt rentoudun hyvällä omalla tunnolla ja menen aikaisin nukkumaan keräämään voimia huomisille koitoksille...

 1. Tollukat lämmittävät omia ja vieraiden varpaita: olen siis kutonut niitä useammat parit myös vieraille, sillä puutalon lattiat eivät ole talvella todellakaan lämpimät. 2. Ruisleivän päälle ituja; nannaa ja terveellistä. 3. Jalkakynttelikkö valaisee usealla kynttilällään ja luo niin vain ihanaa tunnelmaa syysiltoihin. 4. Sähkötakka lämmittää kylminä päivinä todella tehokkaasti, ja tuli todellakin näyttää ihan oikealle. Paljastuu feikiksi vain sähköjohdon ja piipun puutteen takia... P.S. Sinkkunaisen unelma: ei tarvi tehdä halkoja, sytytellä tai valvoa. Painaa vain napista! Ja takkaa myy Clas Olson noin 100 euron hinnalla, muistaakseni. 5. Keittiötä valaisee kattokynttelikkö; ihana kirpputorilöytö tämäkin. Vanha ja ruosteessa. Pöydällä junaradan varrelta kerätyt kuivuneet kaislat; halvalla kaunis "kukkakimppu" kotiin viikonlopuksi lenkkipolun varrelta. 6. Takkatulen loimuessa vedän filtin korville ja katson hetken vielä höpöohjelmia. Sitten nukkumaan keräämään voimia huomisiin talkoisiin ja illan juhliin... Kauniita unia!

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Vanhat listat ja lattialankut esille eteisessä

Harmittaa vietävästi, etten muistanut kuvata eteistäni ennen remonttiin ryhtymistä. Mutta sanoin kuvattuna se oli varsin kauhea: todella likainen, lattioilla osin rikki mennyttä muovimattoa, levyseinät likaisen valkoiset ja panelit, listat sekä väliovi maalattu kuran värisellä vaaleanruskealla maalilla. Ei siis mikään miellyttävä sisääntulo kotiini.

Mutta kuten muuallakin asunnossani, maalilla ja alkuperäisen esiin tuomisella sai paljon aikaan! Tästä muutoksesta siis seuraavassa.

Vasemmalla oleva kuva on remontin aikainen. Muovimatto on jo revitty ja vanhat lattialankut hiottu sekä maalattu harmaaksi. Puhdistin kuumailmapuhaltimella kaikki vanhat listat maaleista ja maalasin nekin harmaalla, jolloin lista pääsevät hienosti oikeuksiinsa valkoista seinää vasten. Eron näkee hyvin ikkunaraameista ennen- ja jälkeen-kuvista!
Kylmäeteisen väri-maailma muuttui remontin myötä kuraisesta ruskeasta harmaa-valkoiseksi, jota piristävät punaiset ovet sekä mustat yksityiskohdat, kuten porrasmatto. Kattokruunu tuo luksusta eteiseen ja valaisee sitä huomattavasti paremmin kuin vanha kupuvalaisin teki.
Ikkunassa olevat vanhat koristetarrat vaurioituivat remontin aikana niin paljon, että ne piti lopulta repiä kaikki pois - mikä oli toisaalta hyvä: nyt eteinen on paljon valoisampi.
   
Sisäeteinen koki myös muutoksen, kun panelikatto, seinät ja lattia maalattiin samoin kuin kylmä eteinen. Sähköjohdot ja -laitteet piilotettiin katon rajassa suunnittelemaani koteloon, jota ei suinkaan peitelty vaan korostettiin: koteloa rakennettiin (tarpeettomasti) jokaiselle seinälle, korostettiin listoin ja lopuksi kotelo maalattiin vielä eri värillä kuin muu seinä. Valkoinen seinä sai vaalean harmaan sävyn, joka luo tilasta kotoisamman eivätkä pienet kuraroiskeet häiritse heti silmää.

 

Punaiseksi maalattu vanha puuovi toivottaa nyt itseni ja vieraat tervetulleeksi kotiini. Vaatii kieltämättä uskallusta valita oven väriksi punainen, mutta tässä tapauksessa se oli todella hyvä ratkaisu, kun jo ulko-ovi oli punainen ja muu eteisen värimaailma oikein kaipasi jotain piristystä rinnalleen! Ovessa roikkuu vuodenajan mukaan aina jokin koriste toivottavamassa tulijan tervetulleeksi. Kuva on otettu kesällä: lehmä muistuttamassa kesälaitumista...

Kuva sisäeteisen katosta: kotelointi kiertää katon rajan kauttaaltaan ja tummat listat sekä valkoinen kotelo harmaan seinän rinnalla korostavat rakennelmaa. Valaisimen löysin kesälomareissulta Puolangan rautakaupasta, josta muistaakseni myös toisen eteisen riippuvalaisin on. Liekö Puolangalla siis parempi valikoima kuin suurkaupungissa...? Täytyy kyllä myöntää, että lomareissuilla on enemmän aikaa koluta kauppoja - ja näin reissuilta jää myös muistoja.

Mitä eteiseni remontista voi ottaa opikseen?
  • Älä hävitä vanhaa. Jos et itse jaksa korjata vanhoja listoja uuteen uskoon, vie ne niitä tarvitseville (esim. vanhoja rakennustarvikkeita myyville tahoille). Jos näet vaivaa, saat hienoa jälkeä aikaan, rakennuksen tunnelma säilyy ajalleen tyypillisenä ja säästät myös rahaa. Etenkin vanhaa jäljittelevät listat ovat arvokkaita. Näitä leveitä ja kauniin koristeellisia listoja myy muuten mm. Johannnan kaihdin Turussa Eerikinkadulla, jos vanhan tyyliset listat kiinnostavat. Ovat erittäin hienoja!
  • Listojen ei tarvitse olla aina valkoiseksi maalattuja. Etenkin jos listat ovat koristeellisia ja seinät valkoiset, kannattaa miettiä listojen maalaamista eri värillä. Hyvä lähtökohta listojen värin valintaan voi olla myös lattian väri, kuten minun eteisessäni.
  • Kaiken maailman johdot ja sähkökotelot ovat rumia. Jos haluat piilottaa nämä rumuudet, kotelointi on yksi vaihtoehto. Kalliimpi vaihtoehto on repiä seinistä levytykset alat ja teettää sähkötyöt uudelleen niin, että johdot kulkevat seinien sisällä. Itse päädyin halvempaan vaihtoehtoon, mutta en missään nimessä tylsempään. Koteloinnin myötä eteiseen tuli hauska yksityiskohta; kotelointi listoineen on kuin kruunu huoneelle!
  • Lautalattian maalaus ei ole vaikeaa, mutta muista ettet voi kävellä lattialla maalaamisen jälkeen. Ja siksi muista ottaa tärpätit sinne, minne pääset kävelemään maalauksen jälkeen. Maalasin lattian itse helteisenä päivänä ja vaatteet vähenivät päältä sitä mukaa kuin operaatio eteni. Tapani mukaan pyyhin maalista sotkuisia käsiäni lopulta housujen sijasta reidelleni ja olin varsin harmaa työrupeaman lopuksi. Tuvan ovelle päästyäni huomasin tärpätin olevan eteisen komerossa, jonne en millään ilveellä enää pääsisi pilaamatta juuri maalaamaani lattiaa. Tilanne oli varsin koominen ja varmasti paras remonttimuisto tästä kodista! Ei auttanut muu kuin hyväksyä uusi väritys ja odottaa, että aika tekisi tehtävänsä ja saisin taas oman värini takaisin...
Näiden kuvien ottamisen jälkeen olen jo ehtinyt täydentää eteisen sisustusta toimivammaksi etenkin säilytysratkaisujen osalta ja remontoida nurkassa olevan komeron uuteen uskoon: niin, ettei haittaa, vaikka komeron ovi jäisi vahingossa joskus aukikin. Näistä jutuista kerron teille tarinan toisella kertaa. Nyt moikka!

lauantai 16. lokakuuta 2010

Tehonainen teki tehosekoittimella tehojuomaa

Tänään sen tein: ostin sähkölaitteen ihan itse. En kysynyt myyjää avuksi. Menin vain hyllylle, kannoin laitteen kassalle ja maksoin sen myyjälle. Ainoastaan kahdelta naispuoliseltä ystävältä kysyin ennen ostotapahtumaa, olisikohan laite hyvä. Olen ylpeä itsestäni ja palkinnoksi urheudestani tein itselleni pirtelön; terveellisen, mutta oikein maukkaan!

Nettivertailun ja eteen tulleen tarjouksen kautta päädyin siis ostamaan OBH Nordican tehosekoittimen, 500 wattisen ja rosterisen. Sopii näin myös aiempaan keittiövarustukseen ja mahdollistaa mm. jääpalojen ja pähkinöiden jauhamisen palasiksi. Ainoa huono puoli on, ettei osia voi pestä tiskikoneessa. Eikä laitteesta kuuluva metelikään ollut näköjään korvia särkevä... Hyvä ostos siis!

Pikkujoulut ovat tulossa, ja minun pitää nyt viimein ostaa itselleni parempi musiikkilaite kuin tämän hetkinen, äänensä välillä kadottava retroradio. Näin ovat tulevat vieraat sanoneet. Siihen en kyllä kykene yksin, mutta onneksi juhlimaan tuleva väki on niin huolissaan musiikkipuolesta, että he ovat lupautuneet lähtemään kanssani ostoksille.

Kaikkeen ei tämäkään tehonainen kykene - tai ehkä se kuitenkin johtuu kiinnostuksen puutteesta. On niin paljon kivempaa ostaa esimerkiksi kukkia ja uusia kalusteita kotiin kuin sähkölaitteita... Mutta juhlaväki voi lopettaa murehtimisen: 10 vuoden odotuksen jälkeen minä ostan ne musiikkilaitteet - kunhan vain ovat kauniit ja sopivat sisustukseen...

Jos sinulla on siis vinkkejä tällaisista, mahdollisimman huomaamattomista, pieneen tilaan sopivista ja kauniista laitteista, otan näitä vastaan!


Uutuuttaan kiiltävä OBH Nordican tehosekoitin (type 7747) lastattuna tehojuomani aineksilla: banaani, maustamatonta jugurttia, pähkinöitä, nektariinimehua ja muutama pala tummaa suklaata.

Tupaantuliaislahjaksi aikoinaa saamani Marimekon muovinen lasi täynnä herkkujuomaa. Toisen tuvan tupaantuliaislahja; drinkkitikku, sopii kuin nakutettu marimekon lasin kanssa. Kiitos ystävilleni näistä lahjoista; ovat olleet paljon käytössä ja muistutatte aina itsestänne näitä käyttäessäni.


Uutta pihalle ja vanhat sisälle talvehtimaan

Aurinko paistoi Turussa tänään todella kauniisti; oivallinen keli viedä viimeiset kesäkalusteet kellariin, haravoida lehtiä, laittaa talvi-istutuksia pihalle ja nostaa viimeiset kesäkukat kylmäeteiseen odottamaan ensi kesää...



Kaipasin oveni vierelle jotain näyttävää, kun penkkini joutui talviteloille. Ostin sypressin ja sypressin juureen
istutin muutaman matalakasvuisen callunan - ja sain näyttävyyttä. Nyt vain odottamaan joulukuuta, jotta saa laittaa sypressiin jouluvalot!
  

Callunat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan mielestäni kauniita ja mukavaa vaihtelua ainaisille kanerville.


Nostin pelargonian muutama viikko sitten kylmään eteiseen ja kukka on viihtynyt niin hyvin sisällä, että pukkaa uutta kukintoa; ihana vastapaino ulkona tapahtuvalle muutokselle.

Margaretat kukkivat vieläkin pihalla ja olivat niin hyvässä kunnossa, että päätin nostaa ne pelargonian viereen kylmään eteiseen talvehtimaan. Katsotaan, miten käy; ovatko kukat vielä keväällä hengissä?

Lopuksi mahtava kuva pihalta; Syksyn väriloistoa parhaimmillaan. Maksaruoho kukkii vieläkin - siis lokakuun puolivälissä! Maksaruoho, tiilitalon seinä, vaahteran punaiset lehdet sekä etualalla kasvava hopeahärkki: todella kaunis yhdistelmä. Sekä maksaruoho että hopeahärkki viihtyvät hyvin kuivalla ja paahteisella paikalla - ja tämä paikka on niille siten oivallinen.
  

torstai 14. lokakuuta 2010

Tuliaisia keittiöön

Pääsin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa kiertelemään Porvoon vanhaa kaupunkia. Kävimme useassa pikkuputiikissa ja harhailimme pienillä kujilla. Valitettavasti kamera jäi matkasta, joten en päässyt ikuistamaan kauniita syyspäivän hetkiä ja jakamaan niitä teidän kanssa.

Yksi ikuistettu asia jäi kuitenkin haaviin: kuva tuliaisista, jotka ostin - itselleni. 

Sain aikoinaan tupaantuliaislahjaksi Victorinoxin punaisen tomaattiveitsen sekä tertullisen tomaatteja. Olin aluksi vähän ihmeissäni, kunnes ymmärsin veitsen laadun: veitsi on palvellut minua jo kuusi vuotta, eikä tylsistymisestä ole merkkiäkään. Ja veitsi todella toimii tomaattien kanssa erinomaisesti! Aivan mahtava lahjaidea siis myös teille näin joulun alla - tai vaikkapa juuri tupaantuliaislahjaksi. 

Onnistuin hajottamaan aikoinaan opiskelujen alkutaipaleella ostamani juuresveitsen muutama viikko sitten. Porvoosta löysin sitten sattumalta veitsihyllyn ja sieltä löysin hyvän tuliaisen itselleni: victorinoxin kaksi juuresveitseä sekä tomaattiveitsi. Paketti maksoi toki yli 10 euroa, eli veitset olivat keskivertoa kalliimmat, mutta laadusta kannattaa maksaa. Toisesta kaupasta löysin kauniita servettejä halvalla, ja näin ollen sain alle 15 eurolla itselleni kauniit ja käytännölliset Porvoon tuliaiset!

Sisustusihmiselle Porvoo on todella hieno ostospaikka; vanhaa jäljitteleviä ja romanttisvaikutteisia sisustustarvikkeita löytyy pilvin pimein. Lisäksi kaupungissa on useita käsityö- ja antiikkiliikkeitä. Jos siis haluat persoonallisia joululahjoja, löydät niitä ainakin Porvoon pikkuputiikeista!

Kun haluat antaa kestävän ja käytännöllisen lahjan, tässä yksi
mahdollisuus. Victorinoxin veitsiä löytyy myös punaisena. Veitsiä
myy mm. Sokos.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Värikäs koti Kalliossa

Helsingin Kallion sydämessä on ystäväni pieni, suloinen ja erittäin värikylläinen koti. Viikonloppuvierailuni yhteydessä sain luvan ottaa ystäväni sisustuksesta kuvia teille jaettavaksi.

Ystäväni kodin sisustus rakentuu lähestulkoon kokonaan kirpputorilöydöistä, joita ystäväni on kerännyt vuosien varrella vähitellen. Vanhan Jugend-kivitalon sisustuksessa korostuu etenkin 40- ja 50-luvun tyyli sekä historialliset ja kulttuuritapahtumat korttien ja julisteiden muodossa.

Eteisen vanha komero on muutettu vessaksi. Vessan ovea koristaa vanha katukyltti, jonka vieressä on mustavalkoinen juliste. Ystäväni
koti on tällaisia pieniä yllättäviä yksityiskohtia täynnä; nämäkin kun ovat sellaisella korkeudella, ettei näitä näe ensi silmäyksellä, mutta
kun pyörii vähän aikaa asunnossa, nämä yksityiskohdat paljastuvat vähitellen myös vieraan katseelle!

Eteistä valaisee massatuotannosta poikkeva valaisin, joka oli asunnossa jo ystäväni muuttaessa sinne. Ihmettelimme yhdessä lamppua ja sen rakennetta. Johtopäätöksemme oli, että lampun "varjostin" on rakennettu koristerautalangasta. Aivan mahtava keksintö; kerrassaan erilainen varjostin, joka ei kuitenkaan häivytä valoa juuri ollenkaan; eli näin myös energiankäytön kannalta järkevä ratkaisu!
Seinää koristavat erilaiset julisteet. Nämä julisteet on tilattu netin kautta. Värikkäiden julisteiden kautta asunnon valkoiset seinät saavat väriä ja sisältöä. Julisteet ovat myös helposti siirrettävissä ja vaihdettavissa sekä halpoja verrattuna tauluihin, joita tässä kodissa ei juuri olekaan.
Ruokapöydän yläpuolelle ystäväni on kerännyt postikortteja. Yhdessä nämä pienet kortit tulevat paremmin esille kuin eri paikkoihin ripoteltuina tulisivat. Musta väri sekä historiallinen henki yhdistävät lisäksi kortit toisiinsa; tulee tunne, että tämähän on juuri oikea paikka ja asettelu näille korteille!

 
Keittiön kaappien päältä kurkistaa vanha leikkikoira, jonka ystäväni on löytänyt kirpputorilta - ja vieläpä ulkomailla. Leikkikoira ei siten ole vain koriste-esine, vaan myös hauska muisto matkoilta. Ystäväni kodissa on leikitelty muutenkin lasten leluilla; asunnosta löytyy mm. hänen vanha lapsuuden aikainen punainen pieni leikkituoli, joka toimii nyt ns. sivupöytänä.


Vanhassa Jugend-talossa alkaa syksyllä olla viileämpää. Ystäväni äiti on kutonut värikkäitä villasukkia tyttärelleen, joista riittää myös vieraiden varpaiden lämmittämiseksi muutamat parit. Kodin lattiaa koristaa ihanan värikäs räsymatto, joka paitsi lämmittää jalkojen alla, mutta tuo myös pirteän tunnelman pimeneviin syysiltoihin!

Punavalkoinen pöytäliina koristaa persoonallisen kodin ruokapöytää. Luin viikonlopun aikana pöydän äärellä Hellaton kokki -kirjaa, jossa kerrottiin paljon asiaa raakaravinnon eduista ja ystäväni teki kokeeksi kirjasta mm. suklaavanukasta, joka oli yllättävän hyvää huomioiden, ettei se pitänyt sisällään yhtään maitotuotteita - ja vain avocadon rasvaa! Myönnän, että hurahdin raakaravintoon, ja nyt etsinkin tehokasta, kaunista ja kestävää tehosekoitinta, jossa pääsisin kokeilemaan reseptejä. Pöytää koristaa myös Arabian mustikat-purkki, jossa ystäväni säilyttää päivittäin käyttämiään vitamiinitabletteja; suloinen pieni yksityiskohta, ja tabletit nätisti piilossa! Mustikkka-purkin suositushinta 27,90 ja purkkia myy mm. Stockmann. Purkki on myös kiva lahjaidea.
Kiitos ystävälleni siis ihanasta viikonlopusta, luvasta jakaa sisustuksen helmet blogini lukijoiden  kanssa sekä tervetulleista vinkeistä koskien terveellistä ruokavaliota!

maanantai 11. lokakuuta 2010

Valoa ja toiminnallisuutta olohuoneeseen

Olen huomannut, että blogini kautta minulta on alettu kysellä vinkkejä kodin sisustamiseen. Olen siitä paitsi kovin otettu, mutta myös innoissani, kun pääsen ideoimaan ystävieni koteja, pohtimaan heidän kanssaan tilaongelmia ja siirtelemään kalusteita.

Tämän viikonlopun sisustusoperaatiosta olen erittäin onnellinen, sillä luulin, ettei ystäväni juuri edes piittaa sisustamisesta. Viikonloppuvierailuni ensimmäisenä iltana hän kuitenkin otti esille olohuoneen järjestyksen, joka ei miellyttänyt häntä. Mietin yön olohuoneen sohvan paikkaa ja sitä miten huoneesta saataisiin intiimimpi, toimivampi ja kotoisampi. Aamulla emme malttaneet syödä edes aamupalaa, vaan ryhdyimme heti ajatukseni kerrottuani siirtämään sohvaa. Sohvan lisäksi televisio siirtyi noin metrin ja ikkunan alla oleva taso noin 40 senttimetriä. Myös nojatuoli sai uuden paikan niin, että se yhdessä sohvan ja pianon kanssa muodostaa toiminnallisen kehän. Kehän ansiosta kukaan ei jää huoneessa syrjään, vaan tila suorastaan houkuttelee yhdessä oloon. Lisäksi cd-tornit ja kukat siirrettiin "kasoista" osaksi sisustusta. Lopputulos oli yllättävän kotoisa, valoisa ja tilava, kun ottaa huomioon, ettemme ostaneet mitään uutta vaan siirtelimme vain kalusteet uusille paikoille!

Aamupalan ja kaupunkikerroksen jälkeen sisustusoperaatio jatkui makuuhuoneen ja keittiön sisustamisella. Kalusteita siirreltiin jälleen ja luotiin kummastakin huoneesta viihtyisämpi - ja ainoastaan siis kalusteiden paikkoja vaihtamalla. Mikä mielestäni oli parasta, oli pehmeä nojatuoli keittiössä ikkunan alla! Siihen isäntä meni heti lukemaan lehteä, kun minä ystäväni kanssa vielä kahvittelimme pöydän äärellä.

Yksinkertaisia, mutta silti erittäin tehokkaita vinkkejä sisustukseen:
  • Asettele kalusteet oleskeluun ja yhdessä oloon tarkoitetuissa tiloissa niin, että ne muodostavat ns. toiminnallisia kehiä.
  • Tuo kukat osaksi sisustusta. Viidakko ikkunan edessä pimentää huonetta. Erillään kukat puolestaan tulevat paremmin oikeuksiinsa ja pehmentävät tunnelmaa.
  • Jos keittiöösi mahtuu nojatuoli, harkitse sellaista. Kuinka mukavaa onkaan vaihtaa kuulumia puolison tai vieraan kanssa, kun itsellä on vielä keittiöaskarreet kesken - ja kuinka mukavaa vieraalla tai puolisolla onkaan sohvan pehmeässä sylissä jutustella ja katsella ympärilleen!
Ystäväpariskunta oli tyytyväinen lauantain sisustusoperaatioon - ja niin olin minäkin. Kuinka hyvä mieli tulikaan, kun pääsi kaunistamaan heidän kotiaan ja sai samalla heillekin iloisen mielen. Illaksi lähdin toisen ystäväni luo, jonka sisustuksen helmistä sain luvan ottaa kuvia teille näytettäväksi. Näistä toisella kertaa. Nyt siivoan sotkuni, juon kuumaa teetä flunssaisen kurkun parantamiseksi ja menen pitkille yöunille toiveena, että olen huomenna terve!


Käsipiirros olohuoneesta ennen ja jälkeen. Olohuoneessa korostui ennen käytävä parvekkeelle, ja muutenkin huone oli pimeä kukkaviidakon ja ahtaan oloinen kalusteiden sijoittelun takia. Piano ja nojatuoli jäivät taustalle eivätkä olleet osa muuta oleskelutilaa. Jälkeen-kuvassa on havainnollistettu sohvan ja kaikkien muiden elementtien - ikkunanäkymien, nojatuolin, television sekä pianon - välistä vuoropuhelua. Voin vain kuvitella, kuinka iloisia hetkia huoneessa tullaan viettämään ystävien seurassa, kun emäntä asettuu pianon äärelle, isäntä rämpyttää kitaraa nojatuolilla ja vieraat istuvat sohvalla laulaen säestyksen voimin! Nyt huone houkuttelee siis paljon muuhunkin kuin pelkkään television katseluun.


keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Kultaa ja hunajaa

Arki-illat ovat olleet viime päivät yhtä juoksua, vaikka en minä tätä suunnitellut. Ja kukapa suunnittelisi? On taito katkaista hullunmylly ainakin muutamaksi tunniksi ennen nukkumaan menoa ja rauhoittaa yö unelle. Sain eilen messujen arvonnasta voittamani palkinnon, mistä sain uuden keinon tähän haasteeseen.

Tulin palkintokassin kanssa myöhään eilen illalla kotiin, ja nostin purkit ulos kassista. Liekö kohtalo; tuubit olivat kullan sävyisiä ja istuivat kuin nakutettu kylpyhuoneeseeni. Ihastelin ja mietin: huomenna kylven ja nautin näistä. Ja niin tein; vaikka koti oli edelleen siivoamatta ja bataattikeitto keittämättä. Mutta myönsin rajallisuuteni: olin sentään jo komeroremontin loppusuoralla ja käynyt vanhan ystäväni kanssa pitkän kävelylenkin.

Voin suositella: tuoksu oli aivan mahtava ja tuntui niin hyvälle, kun hunajaiset suihku- sekä kuorintavoiteet veivät lian pois iholta. Nyt pesun, kuorinnan ja voiteiden jälkeen olo on kuin uudesti syntyneellä.

Olen siis nyt myös Oriflamen myyntikonsultti. Kaikella tarkoituksensa; myös tällä ihanalla palkinnolla, jonka ansiosta olen nyt erittäin rentoutunut, erittäin väsynyt, mutta myös myyntikonsultti - ja erittäin innostunut siitä! Elämään on mukava saada aina välillä uusia piristysruiskeita, ja tämä oli juuri sitä.


Paketista löytyivät Milk & Honey Gold -sarjan suihku- ja kuorintageeli sekä vartalovoide. Aivan ihastuttavat purkit, jotka saivat kunniapaikan kylpyhuoneessani!

Hunajaiselta tuoksuva nainen kuittaa, ja siirtyy iltapalan laittoon. Ja tekee aamun etänä saadakseen bataattikeiton keitettyä lounaaksi. Ja siivoaa, kun ehtii. Nyt on aika rauhoittua.

Rentouttavia hetkiä myös teille, ja nauttikaa - etenkin niistä pienistä hetkistä arjen keskellä!

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

12 eurolla tunnelmaa vierashuoneeseen

Pääsin viime viikolla sisustamaan tuttavani vierashuonetta, joka kaipasi etenkin väriä. Pienten muutosten kautta vierashuoneeseen tuli enemmän tunnelmaa - ja särmää. Sisustus kaipaa kontrasteja - ja niitä voi tuoda sisustukseen etenkin tekstiilein helposti ja halvalla. Löysin kirpputorilta hienot verhot 12 eurolla, ja "uusi" sängynpeite on vanha - varastoon aikoinaan kannettu, Ikeasta ostettu. Varastosta löysin myös muutaman koristetyynyn. Tarvitsin lisää, ja ne sain tavallisista vierastyynyistä; päälle vain valkoiset tyynynpäälliset.


Uudet verhot, sängynpeite ja tyynyt; vierashuoneen ilme muuttui helposti ja halvalla! Mitä pehmeämmän näköinen sänky on, sitä houkuttelevampi ja kodikkaampi. Ja pehmeyttä luot juuri tyynyillä. Tyynyjen ei tarvitse olla samaa paria, vaan monipuolinen valikoima pikemminkin lisää kodikkuutta. Nyt sänky oikein houkuttelee vierasta yöpuulle.

"Vierashuoneet päätyvät usein varastomaisiksi tiloiksi, joihin kasaantuvat tavarat, jotka eivät ole enää käytössä." Näin toteaa Jane Burden kirjassaan Kaunis & mukava koti, ja jatkaa, että nukkuminen ei ole kuitenkaan mukavaa täyteen pakatussa huoneessa. Burden tarjoaakin vierashuoneen sisustukseen hyviä vinkkejä.

Tavarapaljouden raivaamisessa tulee huomioida vierailijan tarpeet: vierashuoneessa olisi hyvä olla mm. hyvän sängyn lisäksi peili, ylimääräinen peite, paikka märälle pyyhkeelle, naulakko sekä säilytystilat vaatteille. Lisäksi vieras ilahtuu kovasti, jos yöpöydällä odottaa muutama hyvä kirja sekä tuoretta vettä. Pienet asiat voivat myös ilahduttaa suuresti: käydessäni Briteissä ystäväni luona, sänkypöytää koristi muutama pihalta poimittu kukka maljakossa. Kukat nähdessään vieras tuntee varmasti olleensa todella tervetullut ja odotettu - tai näin minä ainakin tunsin kukat nähdessäni.

Sain juuri luettua yllä mainitun Jane Burdenin kirjan: suosittelen niille, jotka tavoittelevat käytännöllistä ja kodikasta tunnelmaa kotiinsa! Nyt palaan takaisin työn pariin; eteisen komeron maalaamiseen. Siitäkin kenties riittää juttua joksikin kertaa.