tiistai 31. elokuuta 2010

Kompostilöytöjä

Monet kierrättäjät hehkuttavat roskiksia oivallisina paikkoina tehdä löytöjä. Kannatan - mutta viime viikolla koin uuden ahaa-elämyksen.
Kannattaa kurkistaa myös taloyhtiön kompostiin!

Taloyhtiön talkoissa kärräsimme soraa takapihalle, jossa naapurin rouva huomasi kompostiin heitetyt kuivuneet köynnöskranssin oksat. Hän vinkkasi minut paikalle ja näytti siemeniä:

"Näistä saat ilmaiseksi ensi kesäksi kauniin kukan pihalle", hän sanoi hymyillen.

Otin ohjeesta vaarin ja pistin siemenet taskuun. Nyt kuivatan siemeniä paperisessa kirjekuoressa talven yli ja keväällä idätän ne ruukkuun, jonka ympärille suunnittelin rakentaa pajukehikon.


Tässä siemet nyt ovat; odottamassa ensi kesän kukintoja.

Tällainen köynnöskasvi siemenistä pitäisi kuoriutua.Kuva Tallinnan puutarhafestivaaleilta, jonka löydöistä kerron enemmän ensi keväänä; aivan ihastuttavia ideoita puutarhan rakentamiseen!

Ensi keväällä tarina köynnöskranssista jatkuu.

Nyt syksyn alla kannattaa siis käydä kukkapenkit ja kompostit läpi, josko sieltä löytyisi ensi kevääksi hyviä siemeniä. Samoin puutarhamyymälät ovat tällä hetkellä oivallisia löytöpaikkoja; kesäkukkia lähtee hyvin halvalla, ja jos sinulla on mahdollisuus laittaa ne talvehtimaan esimerkiksi rappukäytävään, kylmään eteiseen tai kellariin, kannattaa nyt tarttua näihin tarjouksiin - ja keväällä kiität syksyn viitseliäisyyttäsi!

Alla kuva muratista, joka myytiin Hong Kongissa yhdellä eurolla. Kylmässä eteisessä se tuo talven pimeyteen vihreyttä ja ensi kesänä muratti pääsee taas sievistelemään pihamaalle!

Muratti talvehtii kylmän eteisen ikkunalaudalla. Istutin muratin vanhaan Ilves-tölkkiin, jonka täytin aikoinaan akvaariossa käytetyllä pohjasoralla.


maanantai 23. elokuuta 2010

Jauhot riviin mars!

Mikä on mukavampaa kuin katsoa kaappiin, joka on täynnä sieviä purkkeja - ja ennen kaikkea etsimäsi löytyy heti ja helposti. Tai että kaikki on jo käden ulottuvilla ilman, että tarvitsee edes avata kaapin ovea! Kauniit purnukat tuovat keittiön sisustukseen toivottavaa eloa ja piristystä - ja lisäksi ne ovat helppo tapa tuoda uutta ilmettä keittiöön. 

Olen kerännyt vuosien varrella kuvia sisustuslehdistä. Alla muutamia otteita, joissa purnukat ja keittiön tavarat tulevat osuvasti keittiössä osaksi sisustusta - eikä kokonaisuus ole silti sekava tai hallitsematon.

Kapea keittiön tila on hyödynnetty järkevästi hyllytilana, jotka puolestaan on mitoitettu niin, että hyllyille mahtuu juuri sopivasti purkit kauniisti ojennukseen. Kun purkit ovat samanlaiset, voi ohessa säilyttää myös muita tavaroita, eikä kokonaisuudesta silti tule sekava. Metallin väri toistuu monissa kohdin valkoisen rauhoittaessa kokonaisuutta taustalla; tämäkin tuo kokonaisuuteen hyvän leiman!


Mahtava ote vanhasta keittiöstä, jossa purnukat tuovat kauniisti eloa sisustukseen. Valkoinen väri rauhoittaa ja ruskean sävyiset esineet sekä lasiset purkit tuovat piristystä oheen. Eikö olekin kaunista?


Vanhoista tuotepurnukoista saa hauskoja ja piristäviä asetelmia aikaan! Tuo keväällä keltaiset purkit esille, jouluksi punaiset ja helmikuun hiihtoviikoille siniset; helppoa ja halpaa vaihtelua keittiön hyllyille.

Kuten aiemmista kuvista voi todeta, pidän purnukoista keittiössäni - ja olen mahdoton ostamaan aina uusia sellaisia kaappeihini. Tässä muutamia esimerkkejä omistani, ja samalla kiertoon lähteviä purnukoita. Tartu tarjoukseen, jos joku näistä kiinnostaa!


Kahvi ja sokeri ovat käden ulottuvilla avohyllyllä.


Erilaisia purkkeja sulassa sovussa mikron päällä, ja paljon käytetyt teet, korput, hammastikut ja spagetit käden ulottuvilla.  Arkea helpottavaa sisustusta; tästä on helppo tykätä! Vasemmalta: mari-skooli, punaviinin peltipurkki, Ikean purkit sekä kirpputorilta löytynyt valloittava vanhasta lasista valmistettu purkki. Lähes kaikki siis eri paria, mutta harmonia säilyy, kun suurin osa purkeista on lasia.
 
Ruudulliset peltipurnukat elävöittävät kauniisti keittiön sisustusta. Lasisissa purkeissa puolestaan purkin sisältö tuo piristystä. Lasisia purkkeja myy halpaan hintaan Ikea.

Tässä hieno esimerkki, kuinka pesujauheetkin voivat olla kaunis osa sisustusta. Tyhjennät kaupasta ostamasi ruman pahvipurkin sisällön vaikka lasiseen purkkiin ja laitat esille - vaikka kahvinkeittimen viereen. Ja kyllä; hyvälle se näyttää! Näitä purkkeja myy halvalla Ikea.

Tässä tämä tarina kaunis.

Tulipa hyvä mieli kauniista asioista kirjoitellessa; toivottavasti sinulla tuli hyvä mieli niistä lukiessa ja sait uusia ideoita keittiöösi.

P.S. Muista säilyttää kauniit pelti- ja lasipurkit tai pahvilaatikotkin - saatat kaivata niitä vielä sisustuksessasi.


tiistai 17. elokuuta 2010

Koruista kaunistusta

Korut ovat kauniita. Mikset siis toisi niitä esille myös sisustuksessa? Ainakin niitä, jotka ovat näyttäviä!

Pienet ja vaikeasti esille laitettavat korut, kuten korvakorut on hyvä piilottaa, mutta kuitenkin niin, että ne ovat nopeasti löydettävissä ja käden ulottuvilla.

Siivosin koruni ja hiuspinnini eilen järjestykseen; samalla keksien uusia korujen säilytyspaikkoja ja esillelaittoa. Piristävää ja halpaa huvia!


Vanulaput löysivät paikan myös vanhasta kukkamaljakosta. Kukkamaljakot ovat siis todella oivallisia säilytyspaikkoja. Lasisiin voit laittaa sellaisia, jotka haluat näkyvän ja värillisillä voit piilottaa asioita tai tuoda sisustukseen uutta väriä.

Yllä olevassa kuvassa harja ja kammat ovat nopeasti käden ulottuvilla; vanhassa kukkamaljakossa. Helmet puolestaan koristavat vanhaa kahvipakettia, jossa säilytän helmien lisäksi rasva- ym. tuubeja, piilossa silmiltä. Kukkamaljakko 7 euroa + mahdolliset postituskulut. Kahvipurkki 7 euroa + mahdolliset postituskulut.

Pinnit ja pompulat hyvässä järjestyksessä Iittalan Aino-laseissa. Jos siis keittiön kaapeissa on ylimääräisiä laseja tai kuppeja, jotka sopivat sisustukseesi, mikset toisi niitä esille? Hylly on muuten vanha maustehylly, joka on venelakalla käsitelty pesuhuoneen oloihin kestäväksi. Tässä siis esimerkki, miten voit käyttää keittiössä tarpeettomiksi jääneitä esineitä ja kalusteita muussa tarkoituksessa, jopa laittamalla ne esille! 
Ugandalaiset paperihelmet esillä lasisessa kukkamaljakossa. Kukkamaljakko 5 euroa + mahdolliset postituskulut.

Korvakorut piilossa ihastuttavassa avainkaapissa, jossa on päällä peilikin auttamassa "pukeutumaan". 

Myös toinen avainkaappi toimii korukaappina.

 
Kauneimmat korut kannattaa todella tuoda esille! Tässä esimerkki, jossa korut ovat esillä vanhalla, aivan mahtavasti patinoituneella, tarjoilulautasella. Tämä voi olla hyvin vaikka olohuoneen pöydällä - kaikkien nähtävillä. Tarjoilulautanen 9 euroa + mahdolliset postituskulut.

Päätin siis siivouspuuskassani, että tavara saa nyt lähteä vaihtoon ja uutta tulla taas tilalle. Jos siis kiinnostuit jostain esineestä, ota toki yhteyttä!


Ja nyt koruja katselemaan; löytyisikö sieltä jotain ihanaa vaikka peilin reunalle roikkumaan?

torstai 12. elokuuta 2010

Laukut säilytyksessä

Kävin tänään kirpputorilla ja ostin taas yhden uuden laukun. Laukut ovat minulle paitsi piristys ja lisä vaatetukseen, mutta myös osa sisustusta. Laukkujen on siis sovittava sisustukseeni; eihän niitä muuten voi jättää huolettomasti pöydälle tai koukkuun roikkumaan!

Tämän lisäksi laukut ovat oivallinen ja kiva säilytyspaikka pienelle ja miksei suuremmallekin tavaralle. Tässä muutama esimerkki. Pistän osan laukuistani samalla myyntiin, sillä sisustukseni kärsii tällä hetkellä laukkujen paljoudesta...

Katso, kuinka viehättävä pieni laukku! Laukku on ostettu yli 10 vuotta sitten kirpputorilta, siskoni käytti tätä oman aikansa ja sen jälkeen se on ollut minulla; joko kaupungilla mukana tai naulakkoa koristamassa. 

Siskoni tuliainen Thaimaasta; todellakin osa sisustustani kuvan ottamishetkelläkin, kun laukku on valmiina huomiseen salireissuun. Tämä kuva kertoo paljon; sisustajan pitää omistaa kauniita laukkuja!

Kaunis vanhan ajan nahkalaukku. Tänne mahtuu hyvin vaikka meikkipussi ja kalenterikin, mutta on silti pienen ja näpsäkän näköinen. Ja sopii myös kauneutta ja vanhaa vaalivan sisustajan kotiin. 

Ei, en ole lähdössä matkalle, vaan tässä odottavat talvivaatteet talven tuloa ja pääsyä hyllylle, jolloin kesävaatteet pääsevät vuorostaan tähän äidin ja isän aikoinaan ostamaan vanhaan nahkaiseen matkalaukkuun. Hyvä esimerkki laukuista oivallisena säilytyspaikkana ja kodin kaunistajana. 

Sinun ei siis tarvitse piilottaa laukkuja ja keksi niille säilytyspaikkoja, vaan käännä ajatus toisin päin; laukuissa on paljon hyödyntämätöntä säilytystilaa!

Löysitkö uusia ideoita sisustukseesi? Otan kommentteja vastaan; myös ehdotuksia, mistä haluaisitte minun kirjoittavan. Ajatuksena on, että rustaan syksyn tullessa jutun ainakin kynttilöistä. Lisäksi oivallisista säilytysratkaisuista on tulossa lisää ajatuksia piakkoin!

keskiviikko 11. elokuuta 2010

Portsan pihamarkkinoilta

Portsassa oli sunnuntaina pihamarkkinat. Otin ajan kuluksi kuvia pihaltamme.


Pajukorussa vaatimatonkin kukka on näyttävä!


Kaupungissakin saa raparperia suoraan kasvimaasta! Raparperipenkkiä reunustavat vanhojen tiilien palat; toisen jäte on toisen aarre!


Lakastunut pelargoniakin näyttää hyvälle, kun rinnalla on hyvävointinen muratti ja valkoisen karhea puupenkki. Puupenkki on Borgholmin mallistoa, jota myy esim. K-Rauta.

Luonnonmukaisilla kivillä ja saviruukuilla saat kaunista aikaan; eikä rahapussissakaan tunnu pahalle! Saviruukuissa olevat kesäkukat talvehtivat rappukäytävässä niin, että ne jaksavat ilahduttaa taas seuraavana kesänä taloyhtiön asukkaita.

Löytöjä kenties sinulle...?


Ehdin pihamarkkinoiden aikana piipahtaa pitkästä aikaa myös kellarissa, josta löysin hirmuisen määrän ruukkuja. Päätin luopua edes osasta. Seuraavassa siis myynnissä olevat ruukut. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä (marihilja@yahoo.com).

Ihastuttavat ruukut, jotka näyttävät painavammalle kuin ovatkaan; materiaali on nimittäin muovia! Ison ruukun halkaisija 27 cm ja pienten ruukkujen 18 cm. Materiaalin ansiosta kestävät hyvin myös pakkasta ja talviolosuhteita. Itsellä näissä on ollut talvisin kanervia ja havukasveja. Nämä kolme ruukkua yhteensä 8 € + mahdolliset postituskulut.



Pajukori, johon voi laittaa syksyksi vaikka muratin kasvamaan. Pajukoreja saa halvalla kaupasta, mutta jos asut lähellä, käy hakemassa halpaan hintaan! Pajukori (halkaisija 20 cm) 2 € + mahdolliset postituskulut.



























Kukkaruukku "mustin serpentinikoristein". Korkeus 20 cm ja halkaisija 20 cm (ylhäällä).Ruukku lähtee hintaan 4 € + mahdolliset postituskulut.



Vielä löytyi ruukkuja..
Käyttämättömiä ruukkuja löytyi kellarista lisää. Tämä blogin pitäminen näyttää olevan monella tavalla hyödyllistä; tuli siivottua koko alakerta, kun ei meinannut aluksi löytyä siistejä kuvauspaikkoja. Jos ei muuta, asuntoni on siis pitkästä aikaa taas pölykoiraton! 


Kolme kukkaruukkua. Halkaisija/korkeus isoimmalla 27cm/21cm ja pienemmillä 23cm/19cm. Yhteishintaan 12 € + mahdolliset postituskulut.

Kaksi peltistä ruukkua, jotka ulkoilma saa pikkuhiljaa kauniisti ruostumaan. Halkaisija/korkeus isoimmalla 25cm/23cm ja pienemmillä 19cm/19cm. Ruukut yhteensä 8 € + mahdolliset postituskulut.

Sateen kauniisti harmaannuttanut rottinkinen kukka-astia, jossa muovinen sisus. Halkaisija/korkeus 36cm/15cm. Ruukku 5 € + mahdolliset postituskulut.

Ja jos näille ei löydy kysyntää nyt syksyn istutuksiin, ovat ne valmiina täällä, kun kevään ensimmäiset säteet herättävät viherpeukalot koloistaan!